Doku blog

Doku blog

2012.06.16: Széles Gábor a tranzakciós adóról

2016. június 16. - doku.blog.hu

Hogyan nyilatkozott Széles Gábor négy évvel ezelőtt a második Orbán-kormány adópolitikájáról, a tranzakciós illetékről? Részlet a Magyar Hírlap 2012 június 16-iki, "Atombomba hatású a tranzakciós adó" c. cikkéből.


"A többkulcsos személyi jövedelemadó megszüntetésével csak a költségvetésen ütöttünk ötszázmilliárd forintos lyukat, de a tranzakciós illetékkel a magyar gazdaságot és a bankrendszert is padlóra küldhetjük – jelentette ki Széles Gábor, lapunk tulajdonosa, valamint a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének tiszteletbeli elnöke. A nagyvállalkozó szerint megnövekedett tehertételt jelent, hogy a kormány bejelentette a héten: nem 130, hanem 280 milliárd forintot vár el ettől az adóbevételtől.– Cégtulajdonosként hogyan látja, milyen tehertételt jelent a pénzügyi tranzakciós illeték ilyen brutális mértéke? – Természetesen foglalkozunk ezzel a kérdéssel vállalataink esetében is. Például a Videotonnál egy olyan programot futtattunk le, amely hatásvizsgálatot jelentett számunkra a tranzakciós adókból eredő adónövekedésre. Egyébként ne legyenek senkinek kétségei: a bankok kezelési költségként át fogják hárítani a tranzakciós illetéket. Másrészt a nagy különbséget a tranzakciós adó és a bankadó között éppen abban látom, hogy a bankadót nehéz volt az egész gazdaságra költségként teríteni, azonban a kezelési költség egy számlasor lesz az ügyfél felé, és ezért könnyebben tudják szétosztani az egész gazdaságon. Mi egyébként abból indultunk ki a Videotonnál, hogy a tranzakciós adó mértéke egy ezrelék lesz, és harmincezer forintos költségnél limitálva lesz ez az illeték. A vállalat éves árbevétele mintegy százmilliárd forint, és ennek a 0,1 százaléka éves szinten százmillió lett volna. Ilyen mértékű adót vártunk. Azonban a program lefuttatásának eredményeként nyolcszázmillió forintos költség jött ki a cég esetében. Vagyis nyolcszor nagyobb adóterhelést jelent az új adó, mint amire eredetileg gondoltunk. (...) "

(forrás)

A bejegyzés trackback címe:

https://doku.blog.hu/api/trackback/id/tr764816426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása