Doku blog

Doku blog

2011.02.25: Orbán a lakáspolitikáról

2015. február 25. - doku.blog.hu

4 évvel ezelőtt ezen a napon Orbán Viktor Facebook-bejegyzésében  vallott lakásplolitikai nézeteiről. Természetesen az övé jól működött, az ellenzékéé meg nem. Persze nem csak a devizahitel vagy forinthitel témaköre volt aktuális téma 2011-ben, hanem a kilakoltatások megakadályozása is. Alant a bejegyzés lényege. (Kiemelések tőlem.)
OTTHONTEREMTÉS

Mindig is azt vallottam, hogy mindenkinek kell egy hely, ahol a maga ura lehet. Ez a saját otthon. Egy gyermek akkor válik igazán felnőtté, amikor átélheti a saját otthon megteremtésének és fönntartásának felelősségét. Ezért úgy gondolom, hogy az államnak támogatnia kell a családok otthonteremtését. Ennek szellemében működött 1998-2002 között sikeresen a polgári kormány otthonteremtési támogatási rendszere.

Nyolc év alatt azonban nem csak ezt a támogatási formát számolták föl a szocialista kormányok, nem csak a gazdaságot tették tönkre, és nem csak az államot adósították el iszonyatos mértékig, hanem azokat is, akik a nehézségek közepette is megpróbálkoztak saját otthont teremteni.

A 2002 előtti időszakban támogatott forinthitelek felszámolásával az embereket átterelték a rendkívül kockázatos devizahiteles megoldásokba. A devizahitelezés féktelen elszabadulása az egyik legnagyobb bűn, amelyet az elmúlt nyolc évben elkövettek az emberek ellen.

Mi ennek azonnal véget vetettünk: betiltottuk a devizahitelezést, hogy több ember már ne kerüljön bajba.

Most, mielőtt új otthonteremtési programot indíthat Magyarország, van egy sürgető feladatunk, ez pedig a meglévő otthonok megvédése.

Eddig a kilakoltatási moratóriummal védtük meg a bajba jutottakat attól, hogy utcára kerüljenek. Senki sem válhat hajléktalanná azért, mert a válság miatt nem tudja fizetni a törlesztőrészleteit.

A devizahiteleik miatt rossz helyzetbe kerülők megsegítésére föl fogjuk állítani a Nemzeti Eszközkezelőt. A terveket kidolgoztuk, folynak a tárgyalások arról, hogy a magyar költségvetés és a bankrendszer milyen arányban vállaljon felelősséget a kialakult helyzetért.

A magam részéről nem támogatok olyan javaslatot, amely a költségvetés kontójára fizeti a bankok által megkötött hitelek árát. Ez elfogadhatatlan lenne, hiszen akik erejüket megfeszítve fizették a hiteleiket, azok joggal éreznék igazságtalannak ezt a megoldást. Ezért a célunk az, hogy a magyar költségvetés, a bankrendszer, és az adósok arányosan osszák meg a devizaárfolyam elszabadulása miatt bedőlő lakáshitelek költségeit.

Nem lesz egyszerű megegyezésre jutni, de tető alá fogjuk hozni a megállapodást.

Amint elhárítottuk a veszélyt, amely jelenleg több százezernyi család feje fölött tornyosul, azt követően koncentrálhatunk majd ismét az otthonteremtés ügyére. Most, a veszélyhelyzet megoldásáig a meglévő otthonok megmentése az elsődleges célunk. 

A bejegyzés trackback címe:

https://doku.blog.hu/api/trackback/id/tr392689485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása