Doku blog

Doku blog

2015.06.23: Már nem vagyunk teljesen demokratikus ország?

2019. június 23. - doku.blog.hu

2015-demokracia-freedomhouse.png

A Freedom House 2015-ös jelentésében Magyarország a megszilárdult demokráciák csoportjából a félig megszilárdult demokráciák csoportjába csúszott le. A jelentés a 2014-es évet értékelte 29 országban. Idézet a jelentésből (pdf itt):

In Hungary, parliamentary and local elections revealed the extent to which recent legislative and other changes have tilted the playing field in favor of the ruling party, Fidesz. Observers noted slanted media coverage, the misuse of state resources, gerrymandering, and campaign spending problems. With its renewed parliamentary supermajority, Fidesz continued to transform the country’s institutions, facing few obstacles from the divided and enfeebled opposition. (...) Hungary’s political rights rating declined from 1 to 2 due to an election campaign that demonstrated the diminished space for fair competition given legislative and other advantages accrued by the ruling party.

 A jelentésre nem a külügy, hanem az igazságügyi tárca reagált. Közleményük szerint: 

Valótlan képet fest a magyar demokráciáról a Freedom House 2015. június 22-én közzétett jelentése, amely szerint Magyarországon a 2006-os év jelentette az elmúlt évtized csúcspontját. A Magyarországot ért kritika egyik – visszatérő – központi eleme a választási rendszerrel kapcsolatos. Az elmúlt egy év választásai igazolták, hogy választási rendszerünk megfelelően működik: egyértelműen tükrözi a választói akaratot. A több választási rendszerben tartott választások 2014-ben igazolták, hogy nem a rendszer alakítja ki az eredményt, hanem a választók. Ugyanezt erősítették meg az időközi választások is.
A bírósági rendszerről formált vélemény kapcsán a Freedom House figyelmébe ajánljuk az Európai Bíróság által 2015 márciusában közzétett, az igazságszolgáltatás hatékonyságát, minőségét és függetlenségét bemutató igazságügyi eredménytáblát, amely – európai összehasonlításban –egészen más előjelű véleményt mutat.
Az oly sokat emlegetett médiaszabályozás kapcsán érdemes megjegyezni, hogy egyetlen egy ügy sem került az Emberi Jogok Európai Bírósága elé, valamint mind Thorbjørn Jagland, az Európa Tanács főtitkára, mind a Velencei Bizottság elismerte a magyar médiaszabályozás területén elért fejlődést.
A Freedom House állításával szemben a Kormány érzékeli és hatékonyan fellép a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok megsegítése érdekében, ennek fő eszközei a gazdasági növekedés beindítása, a pénzromlás megállítása, a munkahelyteremtés, valamint a gyermek-közétkeztetés.
Szintén megkérdőjelezi a Freedom House értékelését, hogy pontszámaik alapján – amelyek számításáról a jelentés módszertanát bemutató rész nem ad értékelhető tájékoztatást – az elmúlt tíz év csúcsának demokratikus szempontból a 2006-os év számítana. A szervezet szerint tehát akkor volt a legstabilabb a magyar demokrácia, amikor a rendőrség tömegesen alkalmazott törvénytelen erőszakot ellenzéki tüntetők ellen, 2007-ben és 2008-ban is megismételve ezt. A törvénytelen rendőri akciók miatt számos rendőrt ítéltek el, parancsnokaik ellen jelenleg is büntetőeljárás folyik, miközben az akkori kormányzat dicséretben részesítette, a fővárosi önkormányzat pedig kitüntette őket.
Magyarország Kormánya kész és nyitott arra, hogy bármely demokráciával és emberi jogokkal kapcsolatos kérdést megvitasson, és így hozzájáruljon egy, az országról alkotott valós kép kialakításához. 

A bejegyzés trackback címe:

https://doku.blog.hu/api/trackback/id/tr97569706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása