Doku blog

Doku blog

2013.07.04: Lázár János és a felsőoktatás gépbeszerzései

2017. július 04. - doku.blog.hu

4 évvel ezelőtt nagy csörte volt a felsőoktatás állami támogatása körül. Hammer Ferenc, az ELTE médiatanszékének adjunktusa tette ki ezt az üzenetet a Facebook oldalán:
Írt a rektorom, hogy mint bölcsészkari oktató, azaz ELTE sarzsiban álló közalkalmazott a hivatalos levelezésemet július 15-étől kizárólag elte.hu végződésű elektronikus levélcímről intézhetem, mely intézkedés vonatkozik az egyetemi belső levelezésekre is.
Ez a méltányolható rendelkezés felteszem, nem vonatkozik a magánszférába tartozó eseményekre, azaz továbbra is használhatom a putyika007@citromail.hu emailcímem, amikor:
- a kollegákkal azt beszéljük meg, hogy mikorra dobjunk össze valamennyi pénzt egy tonerre az irodában, mivel hónapok óta nem tudjuk használni a nyomtatót (és az ELTE nem ad pénzt tonerre);
- a diákjaimmal egy google-groupban szervezzük az óráinkat (mert az ELTE Neptun nevű elektronikus rendszere megbízhatatlan);
- írok a CEU könyvtárosának, hogy hadd használják a diákjaim a gyűjteményüket (mert az ELTE nem költ pénzt kommunikációkutatási könyvekre, és amúgy sincs sem intézeti, sem tanszéki könyvtárunk); - levelezek amerikai, hollandiai, cseh és svéd kollegákkal, hogy potyautasként bevegyenek egy médiakutatási projektbe (potyautasként, mert az ELTE nem költ pénzt efféle együttműködésekre);
- levelezek hazai és külföldi konferencia-szervezőkkel, (mely eseményeken való részvételt lényegében megköveteli az egyetem) és amelyek költségeit, szemben a nyugati, keleti, északi és déli kollegákkal, kizárólag én fizetem (mert az ELTE nem költ ilyenre);
- hétfő van, mert tekintettel arra, hogy habilitációm ellenére nem neveztek ki két éve docensnek, az így előállt folyamatos fizetésmegvonás okán a hét egy napján, konkrétan a hétfői napokon magánpasszióból veszek részt az egyetemi munkában.

Fábri György, az egyetem kommunikációs rektorhelyettese szerint viszont a helyzet korántsem volt ennyire súlyos. Azt elismerte, hogy néhány beszerzés valóban akadozott, a kutatások és tudományos munka szerinte nem volt veszélyben, így a "rémhírkeltések" az ELTE jó hírnevét veszélyeztették. "Nem kellene azt a látszatot fenntartani, hogy minden rendben van, ha egyszer nincs" - reagált erre az Indexnek Hammer, aki szerint éppen az egyetem jó hírnevének megőrzése érdekében kellett volna a nyilvánosság elé tárni, mennyire nehéz helyzetbe került az ELTE az elmúlt években. Ezzel párhuzamosan megjelent a neten az a levél, amelyben Lázár János államtitkár a beszerzések leállítását rendelte el.
20130704-LazarJanosLevele.jpg

Források:
http://index.hu/belfold/2013/07/03/az_elte-nek_semmire_sincs_penze/
http://egyetemipolgar.net/2013/07/02/geptelenul/
http://most.444.hu/2013/07/03/ezekre-nem-kolt-az-elte-toner-konyvek-kutatas-oktatok-konferenciak/


A bejegyzés trackback címe:

https://doku.blog.hu/api/trackback/id/tr645390689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása