Doku blog

Doku blog

2011.12.20: A Barroso-levél nyilvánosságra kerül

2015. december 20. - doku.blog.hu

Az alábbiakban a Napifix blogon közzétett Barrosso levél olvasható. A történetét nem én, hanem a blogger meséli el alant. Karácsonyig minden nap egy-egy részlettel kedveskedik a Napi Fix Barroso híres leveléből, angolul, egyenesen Orbán Viktornak. Szentestére összeáll a brüsszeli puzzle.

Szerintem mondjuk elég egyértelmű volt a tegnap esti [origo] cikk, igyekeztem pontosan és jól fordítani Barroso elnök gyönyörű mondatait, reggelre ugye Brüsszelben is megerősítették, hogy van ilyen levél, állítólag mély döbbenetet sikerült előidézni azzal, hogy nyilvánosságra került, de aztán ma este jövök hazafelé és azt hallom a rádióban (Klubrádió), hogy Giró Szász András kormányszóvivő merő spekulációnak nevezi azt, ami a levélből a magyar médiában nyilvánosságra került. Nem tudom pontosan idézni a szavait, de valami ilyesmi volt.

Közismerten legendás a türelmem, de azt elég rosszul tűröm, ha hazugsággal vádolnak. Márpedig, ha jól értem András éppen azzal gyanúsít meg így kedd este, hogy ébren álmodok és ha van egy kis időm, akkor merő önszorgalomból pont olyan leveleket fogalmazok, mint amilyeneket az Európai Bizottság elnöke szokott.

Hát akkor Andrásnak, és mindenkinek, aki kétségbe vonja, hogy a levél elég keményen rendbe teszi az uniós-magyar viszonyrendszert, világos üzenetet küld Orbánnak és a Fidesznek, hogy vagy elfogadják a klub szabályait, vagy mehetünk a levesbe jövőre, mert nagyon valószínű, hogy az elrugaszkodás évét védőháló nélkül kell abszolválni, tehát nekik szeretettel, mától három napon keresztül egy-egy fontos részletet közlök a levélből. Lehet olvasgatni, miközben megszavazzák a jegybanktörvényt. Hát tudnék én ilyen levelet írni magamtól? Az első részben azt, amit Barroso a jegybanki és a pénzügyi stabilitási törvényről írt.

A második részben azt, amit az IMF-EU tárgyalásokról.

A harmadik bónusz részben pedig azt a kissé személyesre vett részt, amit Barroso a belpolitikáról írt. Szent Karácsony estéjére tehát összeáll majd a brüsszeli puzzle (csütörtökön közlöm a megoldókulcsot is, hogy melyik rész, melyik után következik), lehet nézegetni, minden magyar otthonban ott lesz a teljes levél. Mellesleg azt is üzenem, hogy éppen tegnap ítélte teljesen alkotmányellenesnek az AB a médiatörvény szabályait az újságírók forrásainak védelméről, tehát ha le akarnak csapni a számítógépemre akkor még most tegyék, amíg bátran lehet cselekedni egy alkotmányellenes szabály szerint.



H.E.
Mr Viktor ORBÁN
Prime Minister
HUNGARY

Dear Prime Minister,

Thank you very much for your letter of 21 November requesting precautionary EU support, to be coordinated with support from the IMF, and for your letter of 5 December which arrived just in time before the European Council. I regret to note the lack of consultation with the Commission and Economic and Financial Committee, prior to asking IMF assistance. This is not in line with standard procedures and does not contribute to creating atmosphere of trust and predictability.

Nevertheless, the Commission responded positively to the request of your government to hold discussions about the support already in December, in order to prepare ground for formal talks scheduled for the beginning of January 2012. However, the talks had to be interrupted, given the lack of assurance on the side of Minister Fellegi that the adoption of two cardinal laws – Magyar Nemzeti (MNB) bill, and Financial Stability Law – would be postponed till we are certain they are compatible with the EU law.

„These laws contain provisions which could be in contradiction with the Treaty and interfere with previously issued European policy advice. The Commission has serious doubts on the compatibility of the current version of the Magyar Nemzeti Bank (MNB) bill with Article 130 of the Treaty on the Functioning of the European Union. I also regret that the last drafts of these laws have not been subject to a consultation with the ECB which repeatedly expressed its concerns.

If the laws adopted are incompatible with the EU legislation, they will need to be changed. This creates atmosphere of instability. I would strongly advise you to withdraw the two cardinal laws (on the MNB and the financial stability law) from Parliament. Let us then work together to make sure they are compatible with the EU law."

„Let me add one more general point. I agree with you that we should always take into account a wider context of the recent financial turbulences in Europe, but the origin of Hungary's economic and financial troubles predominantly lies in the domestic policy decisions and measures. Therefore, a possible programme should carry appropriate policy conditionality. I fully share the ideas outlined and endorsed in the discussion of the Economic and Financial Committee include compliance with the Stability and Growth Pact and other issues related to central bank independence, the financial sector, fiscal governance, Country Specific Recommendations, and consultation on policy initiatives. Further conditions may be considered during the negotiation phase. I hope that on this basis the talks about precautionary assistance could be renewed. I am looking forward to a fruitful co-operation with you on these matters.”



Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Köszönettel vettem november 21-i levelét, melyben elővigyázatossági támogatást kért az Európai Uniótól és a Nemzetközi Valutaalaptól, valamint december 5-i levelét, mely éppen időben érkezett meg az Európai Tanács elé. Sajnálattal jegyzem meg, hogy az IMF segítségkérés előtt elmaradtak a konzultációk az Európai Bizottsággal, a Gazdasági és Pénzügyi Bizottsággal. Ez nem felel meg a standard eljárásoknak, és nem járul hozzá ahhoz sem, hogy kialakuljon a bizalom és a kiszámíthatóság légköre.

Az Európai Bizottság azonban kedvezően válaszolt az Ön kormányának azon kérésére, hogy december elején megbeszéléseket kezdjünk a támogatásról annak érdekében, hogy előkészítsük a terepet a 2012. január elejére tervezett formális tárgyalásokhoz. A tárgyalásokat azonban meg kellett szakítani, hiszen Fellegi miniszter úrtól nem kaptunk biztosítékokat arra, hogy két sarkalatos törvény – a Magyar Nemzeti Bankról és a Pénzügyi Stabilitásról szóló jogszabályok – elfogadását mindaddig elhalasztják, amíg azok nem kerülnek összhangba az unió joganyagával.

„A törvények olyan rendelkezéseket tartalmaznak, amelyek ellentétesek lehetnek az európai irányelvekkel. A bizottságnak súlyos kételyei vannak azzal kapcsolatban, hogy a jegybanktörvény jelenlegi formájában összhangban van-e az uniós alapszerződés 130-as cikkelyével, amely a központi bank függetlenségét igyekszik garantálni a tagországokba. Sajnálom azt is, hogy a jogszabály legutóbbi tervezeteivel kapcsolatban nem folytak konzultációk az Európai Központi Bankkal, amely pedig több alkalommal is kifejezte aggodalmait. Ha ezek ellentétesek az uniós joggal, mindenképpen meg kell őket változtatni. Ez bizonytalanságot teremt. Erőteljesen azt tanácsolnám önnek, vonja vissza a két, parlament előtt lévő sarkalatos törvényt. Dolgozzunk együtt azon, hogy a jogszabályok kompatibilisek legyenek az európai joggal”.

„Hadd tegyek hozzá egy általános megjegyzést. Egyetértek Önnel abban, hogy mindig figyelembe kell vennünk a közelmúltbeli európai pénzügyi zavarokat is, Magyarország gazdasági és pénzügyi gondjainak forrása azonban túlnyomórészt belpolitikai döntésekből és intézkedésekből eredeztethetők. Egy lehetséges programnak ezért megfelelő szakpolitikai feltételeket kell szabnia. Teljes egészében egyetértek a Gazdasági és Pénzügyi Bizottság felvázolt és támogatott elképzelésekkel, beleértve a Stabilitási és Növekedés Paktum betartását, valamint a jegybanki függetlenséghez, a pénzügyi szektorhoz, a költségvetési irányításhoz kötődő egyéb ügyeket, az országspecifikus ajánlásokat, valamint a szakpolitikai kezdeményezésekről folytatott konzultációt. A tárgyalások során akár újabb feltételeket is számításba vehetünk. Remélem, hogy az elővigyázatossági segítségnyújtási programról ezen az alapon újrakezdődhetnek a tárgyalások, és eredményes együttműködést folytathatunk ezekben az ügyekben.”

Források: 1. rész, 2. rész, 3. rész.

A bejegyzés trackback címe:

https://doku.blog.hu/api/trackback/id/tr663627130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása