Doku blog

Doku blog

2011.10.27: Értelmezzünk közvéleménykutatást!

2015. október 27. - doku.blog.hu

Hogyan értelmezzünk adatokat kétféleképpen? Ehhez nyújtunk útmutatót most, a Tárki 4 évvel ezelőtt publikált mérését hozva fel példának. A kutatás idején (2011 október 13-18.) Gyurcsány Ferenc még az MSZP tagja volt, de már nagy volt a feszültség az MSZP-n belül, érezhető volt a szakítás előszele. Európa pedig éppen a görög államcsődöt rohant megmenteni - emiatt Orbán Viktor nem volt Magyarországon október 23-án.

A 2010 júliusi, szeptemberi és októberi felmérések adatait az alábbi grafikonok foglalják össze:



A Magyar Nemzet cikke azzal indít, hogy a Fidesz továbbra is őrzi vezető helyét, és ezt hangsúlyozza lejjebb is, egy mellékmondatban jegyezve csak meg, hogy a támogatottság fele eltűnt a választások óta: "Az MTI-hez szerdán eljuttatott összegzésben az olvasható: a teljes felnőtt lakosság körében továbbra is jelentősen vezet a Fidesz–KDNP, annak ellenére, hogy az elmúlt egy évben folyamatosan "olvad” a támogatottságuk. Tavaly november óta a felére csökkent a kormánypártok szimpatizánsainak aránya – tette hozzá az intézet." Míg a Fidesz-KDNP "jelentősen vezet", addig az MSZP támogatottsága nem nőtt (10-ről 11 százalékra), hanem "módosult". A Fidesz támogatottságának, és a Fidesz és az MSZP között távolság csökkenését elismerik, de a következő mondatban már hozzá is teszik, hogy a felvétel az MSZP szakadása előtt történt.

A Népszabadság cikkének címe és első mondata a Fidesz támogatottságának csökkenéséről szól: "Tárki: tovább csökkent a kormánypárt támogatottsága - Az elmúlt egy évhez hasonlóan tovább csökkent a Fidesz-KDNP támogatottsága, miközben a bizonytalanok aránya továbbra is nagyon magas: a kérdezettek több mint fele nem tud pártot választani vagy titkolja választását - derül ki a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet októberi pártpreferencia-kutatásának adataiból." Csak ezután ismerik el, hogy a Fidesz továbbra is vezet.

A két cikket összevetve jól látszik, hogy az MNO-nál az első, legfontosabb elem az, hogy "a Fidesz vezet", és ezután jön csak az, hogy "a Fidesz csökkent", addig a Népszabadság pont fordítva tálalta az adatokat: a legfontosabb, hogy "a Fidesz csökkent", és csak utána jön, hogy "a Fidesz vezet". Így válik ugyanaz az adattömeg kétféle hírré. Csoda, hogy az egyik lap olvasója nem érti meg a másikat?

Források:
http://mno.hu/belfold/nagy-a-fidesz-kdnp-elonye-900803
http://www.tarki.hu/hu/news/2011/kitekint/20111026.html
http://nol.hu/belfold/tarki__tovabb_csokkent_a_fidesz-kdnp_tamogatottsaga


A bejegyzés trackback címe:

https://doku.blog.hu/api/trackback/id/tr783333402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása