Doku blog

Doku blog

2011.08.19: Schmitt Pál köztársasági elnöki szerepéről

2015. augusztus 19. - doku.blog.hu

"– Európa legtöbb országában limitált az elnök beleszólása a közügyekbe, mégsem nevezném protokollárisnak a magyar államfői intézményt, hiszen a kinevezéseknél és a törvényhozásnál jelentős a mozgásterem, és vétójogaim vannak.

– Utóbbival – mondjuk ki – nem sokszor élt. Egyéves munkája során konkrétan egyszer sem.

– Nem szeretném összevetni a szerepemet a korábbi elnökök szerepével, hiszen ők egészen más történelmi helyzetben dolgoztak. Emellett az sem titok, hogy markáns pártkötődésű emberként, a Fidesz alelnökeként kerültem az elnöki székbe, és bár az alkotmánynak megfelelően felfüggesztettem párttagságomat, az értékrendemet, a kereszténységet, a nemzeti érzést és a konzervatív, polgári gondolatot természetesen nem adom fel. A mai kormánypártok helyzete ráadásul valóban történelmi, hiszen Európában még nem volt példa ilyen fokú választói felhatalmazásra. Ezt a nagyon erős, szuverén népakaratot nekem is tiszteletben kell tartanom. Figyelembe kell vennem, hogy húsz évvel a rendszerváltoztatás után, 2010 tavaszán az emberek ismét kifejezték igényüket a változásra. A bennünket sújtó társadalmi, gazdasági, morális válság kezelése kényszer szülte vagy nem szokványos döntéseket igényel. A változás érdekében sokszor erőn felül végzett munka magában hordozza a hibázás lehetőségét, de ilyen esetekben is fontosabb érdek fűződik az összességében jó döntés szentesítéséhez. Egy törvény aláírásakor számos szempontot kell mérlegelnem, felelősségem tudatában e szemszögből is meg kell fontolnom az aláírást."

(Schmitt Pál: Erősebb és egységesebb a nemzet - Magyar Hírlap, 2011 augusztus 19. A teljes cikkhez katt ide!)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://doku.blog.hu/api/trackback/id/tr323164915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása