Doku blog

Doku blog

2008.04.09: Az Index.hu interjúja Gyurcsánnyal

2012. április 09. - doku.blog.hu

4 évvel ezelőtt jelent meg az alábbi interjú, amelyben az akkor még miniszterelnök Gyurcsány Ferenc a koalíciós szakítás utáni helyzetről és a Motim ügyről is beszélt. Részletek alant, a teljes interjú itt olvasható.
Sportminiszter korában azt nyilatkozta, hogy azért nehezebb a politika, mint az üzlet, mert a politikában sohasem tudhatja az ember, kik a szövetségesei. Most ki biztosan a szövetségese?

Most is ezt gondolom. Amúgy 16 százaléknyi szavazó támogatja az MSZP-t. Sok mérésből és jelből tudni lehet, hogy az MSZP bázisa és tagsága nagyon markánsan támogatja a személyemet és a politikámat. Jelenős, markáns többségem van a frakcióban és az elnökségben is. A frakcióban Lendvai Ildikóra támaszkodom, a kormányzásban Kiss Péterre. A velük való szakmai, politikai együttműködés nagyon fontos feltétele a kormányzásnak.

(...)


(Kép: index.hu)

A Fidesznek van az Erős Magyarország című programja, amely gazdaság élénkítését, a versenyképesség növelését célozza.

Tudnak nekem egyetlen olyan konkrét lépést ebből idézni, amellyel elégedettek lennének? Ha miniszterelnökként azt mondanám önöknek, hogy így képzelem el a gazdaság élénkítését? Egyetlen egy idézetet mondjanak nekem ebből a programból, amelynek megvalósulásával elégedettek lennének!

Miért nem válaszoltak az Indexnek a Motim áramvásárlásával kapcsolatos kérdésekre? Ön szerint tényleg nincs jelentősége annak, hogyha a miniszterelnök cége a miniszterelnök hivatalánál lobbizik olcsóbb áramért?

Maga a Motim, önállóan soha nem lobbizott a Miniszterelnöki Hivatalnál.

Nem helytállóak az erről szóló információink?

Nem. Ki lobbizott a magyar államigazgatásban áramügyben?

Úgy tudjuk, hogy hét cég vezetője – köztük a Motimé is – megkeresték a Miniszterelnöki Hivatalt.

Ha jól emlékszem, akkor az Ipari Nagyfogyasztók Egyesülete, az ebbe az egyesületbe tömörült cégek közösen lobbiztak. A Miniszterelnöki Hivatalban tartottak is megbeszéléseket, de ezeken a Motim képviselői soha nem vettek részt.

Ők cáfolták, hogy az egyesület lépett volna föl. Úgy tudjuk, hogy a cégek közvetlenül lobbiztak.

Én nem ismerek egyedi céges lobbit, egyedi céges erőfeszítéseket. Ebben az ügyben nagyjából egy kérdést lehet a politikának feltenni: beavatkozott-e a politika, a politikai szereplők, a miniszterelnök megengedhetetlenül a vállalatáért. Igen vagy nem? Erre az a nagyon határozott válasz, hogy nem. Azt kell megnézni, hogy a kormány vagy a kormányfő távol tartja-e magát ezektől a cégügyektől. Azt gondolom, hogy határozottan. Keményen. Egyértelműen. Majdnem mániákusan. Soha semmilyen cégügyben - és itt nem csak azokról van szó, amelyeknek a tulajdonosa vagyok- velem nem lehet tárgyalni. Soha nem engedtem.

A teljes interjú

A bejegyzés trackback címe:

https://doku.blog.hu/api/trackback/id/tr582612271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tisztakéz · http://netes.8x.hu/ 2012.04.11. 12:54:47

Gyurcsány a szocialista milliárdos!!! HIHI!!!
süti beállítások módosítása