Doku blog

Doku blog

2012.04.06: Orbán kurta válaszai a Washington Post-nak

2016. április 06. - doku.blog.hu

2012 április 6-án jelent meg a The Washington Postban az az interjú, amelyben Orbán Viktor igencsak kurta válaszokat adott az őt több ponton is megfogni igyekvő riporternek. Virágzik a gazdaság, és a kijelölt személyekkel is minden rendben van - tudtuk meg az interjúból, amelyet a Népszabadság közölt magyar fordításban . Részletek a 4 évvel ezelőtti interjúból:
A magyar köztársasági elnök, Schmitt Pál ezen a héten lemondott.

A köztársasági elnök barátom, és a magyar sporttörténet nagyszerű hőse. Ez a saját döntése volt, amit tiszteletben tartok.

Jól értem akkor, hogy önöknél a miniszterelnök kezében van a hatalom, a köztársasági elnöknek pedig nagyjából csak névleges hatalma van?

A hatalmat az Alkotmány szabályozza. Az Alkotmányban pedig benne van, hogy senki sem gyakorolhatja egyedül a hatalmat.

Az Ön pártjának kétharmada van a parlamentben. Ez abszolút hatalom.

Még ezzel a kétharmaddal sem tehet meg bármit a párt.

(...)

A kritikusai azt mondják, hogy rohamtempóban fogadták el az új alkotmányt, anélkül, hogy konzultált volna az ellenzékkel.

Ez nem igaz. Volt egy bizottság, ahová az ellenzéket is meghívtuk.


(kép: Marabu)

(...)

Miért hozták létre a Médiatanácsot? Ön nevezi ki a tanács fejét, a Parlament pedig tagjait, akik mandátuma kilenc évre szól. Ráadásul kétharmad nélkül nem lehet őket eltávolítani.

Mindenki egyetért abban, hogy az előző médiaszabályozás összeomlott. Az új parlament feladata volt, hogy egy olyan rendszert hozzon létre, amely működik. Egészen a legutolsó választásokig az olyan megfigyelők, mint amilyen ön is, nagyra tartották a magyar rendszert, pont a kétharmados követelmények miatt, amelyek konszenzusra kényszerítenek. Most nekünk van kétharmadunk, és támadnak. Szerintem ez igazságtalan.

Én azt mondanám, hogy a külső megfigyelők amiatt aggódnak, hogy merre tart az ország, és hogy senki más véleménye nem jelenik meg, csak az öné. A Médiatanács feje Fidesz-tag és az Ön barátja, az OBH-é szintén.

Válasszuk szét a kettőt! A Médiatanács tagjait a Parlament választja.

De mindannyian az Ön pártjából érkeztek.

Ez nem igaz. Az előző rendszerben a tagokat pártok delegálták. Most úgy döntöttünk, hogy ne a pártokat reprezentálja a Médiatanács, hanem csak azok kerüljenek be, akiket a Parlament megszavaz.

Nem igaz, hogy Szalai Annamária, a Médiatanács feje Fidesz-tag?

De igen, párttag volt. Ezzel mi a gond?

Miért egy pártember dönti el azt, hogy melyik rádió kap frekvenciát? Miért bocsátkozik bele egy párttag az állami tévé ügyeibe, és mondja, hogy...

Ez egy bizottság, tévécsatornával nem rendelkezik.

De a frekvenciaengedélyeket ők adják ki.

Magyarországon a média 90 százaléka magánkézben van.

De Önöknek van egy nagy állami televíziójuk.

Egy kis állami tévénk van, és van egy csomó kereskedelmi. A magyar médiapiac 75 százaléka külföldi kézben van. Szóval menjenek oda a tulajdonosokhoz, és kérdezzék meg tőlük, hogy miért nem adnak elég szólásszabadságot.

Találkoztam Mészáros Antóniával, akit kirúgtak, miután önnel interjút készített.

Nem szeretném megvédeni egyetlen olyan szervezet döntéseit sem, amelyet nem ismerek.

Mi a helyzet a Klubrádióval? Mi lett a frekvenciájukkal? Miért fenyegette meg őket, hogy elveszi tőlük?

Ahogy tudom, ez egy politikai vita volt Magyarországon. Veszítettek egy pályázaton.

De feltételeket állítottak ahhoz, hogy megkaphassák a frekvenciát: 50 százalékban zenét kellett sugározniuk, és csökkenteniük kellett a hírműsorok idejét. Tehát a frekvenciát más kapta meg.

Az engedélyük lejárt, kiírtunk egy pályázatot. Ha úgy gondolják, hogy nem vettük figyelembe a pályázatukat, akkor bírósághoz fordulhatnak, ahogy ez meg is történt. És nyertek.

De vajon a kormány azonos módon bánik-e az ellenzéki nyomtatott lapokkal? A kormány hirdetési felületeket vásárol az újságokban.

A kormánynak van néhány cége - mint az elektromos vállalat vagy egy olajcég - és ők reklámoznak. Próbálja meg Magyarországot úgy elképzelni, mint egy olyan országot, amely legalább annyira demokratikus, mint az Egyesült Államok.

Nem teheti meg, hogy a hatóságok élére a saját embereit nevezi, majd azt mondja, hogy ez olyan demokratikus, mint az Egyesül Államokban.

Ez nem igaz. Az első alkotmánybíró, akit kinevezett az új parlament, egy volt MSZP-tag volt, akik most az ellenzék soraiban ülnek. Az Állami Számvevőszék alelnöke szintén egy volt MSZP-tag. A Költségvetési Tanácsnak, amely az állam egyik legbefolyásosabb testülete, három tagja van, kettő baloldali. Hogy mondhat olyat, hogy minden intézményt mi irányítunk?

(...)

Mi a helyzet az IMF-tárgyalásokkal? Hajlandók eleget tenni a feltételeknek?

Nem tudjuk, mik a feltételek.

Dehogynem tudják. Az IMF-et zavarja, ahogy a jegybankkal bánnak.

Azt mondták, hogy az EU véleményét akarják kikérni arról, hogy a jegybank törvény rendben van-e. Megkértek bizonyos dolgokra, amelyeket már megtettünk. Volt egy tervünk, hogy összevonjuk a Magyar Nemzeti Bankot a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletével. Az EU nem értett egyet, nem is tettük meg.

Az MNB elnökét, Simor Andrást nagyon nehéz helyzetbe hozta. Úgy tűnik pedig, hogy egy kiváló közszolga. Mi a baj vele?

Hogy mi a kiváló, az az Ön ízlésétől függ, de valóban egy jó közszolga. Ő marad, senki nem akarja eltávolítani. Ez lehetetlen.

De az egy jel, ha valakinek a fizetését 75 százalékkal csökkentik.

Magyarország egy szegény ország. Ezért úgy döntöttünk, hogy ha valaki közszolga, és kétmillió forintban határozzuk meg a fizetését, ami körülbelül hatezer euró havonta.

Nem akarta egy saját emberét az MNB élére kinevezni?

Sajnos a magyarországi alkotmányos rendszer nem teszi lehetővé annak a kinevezését, akit én nagyra tartok.

Ön létrehozta a monetáris tanácsot, amely meghatározza a kamatlábat, és öt Fidesz-tagból áll.

A tagokat a Parlament választja. Meglepődnék, ha bármelyikük is Fidesz-tag volna.

Az OBH élére egy személyes jó barátját jelölte.

Ugyanazon az egyetem végeztünk, és ugyanabban az antikommunista mozgalomban tevékenykedtünk. Ő bíró lett, én ügyvéd.

Őt csak kétharmados többséggel lehet eltávolítani, amelyet nehéz elérni. A Velecei Bizottság szerint túl nagy hatalma van. Meghatározhatja a bírók számát, eloszthatja az ügyeket, kijelölheti a bíróságok elnökeit. Ez aggodalomra ad okot.

Már megegyeztünk, hogyan fogjuk mindezt módosítani.

Mit gondol, hogy állnak az ország kapcsolatai az Egyesült Államokkal?

Stratégiai partnerek vagyunk, ugyanahhoz a védelmi közösséghez tartozunk. A magyarok megszavazták a NATO-tagságot. Aktívan részt is veszünk a közös NATO-akciókban.

Mint például Afganisztán és Líbia?

Ahogy tudom, az amerikai illetékesek elismerik Magyarország eredményeit. A hozzám érkező delegációk azt mondják, örülnek, hogy biztonsági kérdésekben együttműködünk, szóval úgy gondolom, jó a kapcsolatunk. Magyarországon vannak amerikai üzletemberek is.

Miért változtatta meg a Roosevelt tér nevét?

Az egyik sarkán áll az Akadémia, amelynek egyik alapítójának a nevét viseli most a tér. A két fő épületet most arról az emberről neveztük el, akit „a legnagyobb magyarnak" hívnak az ország felépítéséért. Nemrég avattunk szobrot Ronald Reagennek a Szabadság téren, és hamarosan szobrot állítunk George [H.W.] Bushnak is Budapesten.

(...)

Hogyan lehet kétszáz egyház regisztrációját megszüntetni?

Most harminc regisztrált egyház van.

Eredetileg csak 16 volt elismert.

A hívők 95 százalékát képviselik a regisztrált egyházak.

A választókerületek újrarajzolása, illetve egyes emberek kilenc évre kinevezése nem fogja-e azt eredményezni, hogy Ön sokáig hatalomban marad?

Magyarországon 2014-ben választások lesznek. Néha nyerek, néha veszítek.

De az ellenzék nincs jó formában, és ön tervezi, hogy újra indul.

Az én dolgom segíteni az ellenzéknek, hogy megerősödjön? Amikor 1988-ban megalapítottuk a pártunkat, akkor a nemzeti függetlenség és szabadság volt a célunk.

Akkoriban ön sokkal liberálisabb volt. Mikor mozdult el ilyen élesen jobbra? Magyarország egy világi, szekuláris ország, de az alkotmány jelenleg kimondja, hogy az ország keresztény, és hogy az élet a fogantatással kezdődik.

Az élet a fogantatással kezdődik, és az első pillanattól védelem illeti meg. Ezt az alkotmánybíróság mondta ki 15 évvel ezelőtt. Mi csak azt tettük, hogy ezt a döntést beleírtuk az alkotmányba.

Mi a helyzet a homoszexuálisokkal?

Magyarországon ha a homoszexuálisok együtt akarnak élni, akkor azt a polgári törvénykönyv lehetővé teszi. De amit mi házasságnak hívunk, az kizárólag egy férfi és egy nő között jöhet létre. Keresztény ország vagyunk. Ez történelmi tény.

Mi a helyzet a romák elleni visszaélésekkel vidéken?

Amikor hatalomra kerültünk, Magyarország bajban volt, mert voltak paramilitáris szervezetek. Betiltottam őket.

Ezek a szervezetek ma is posztolnak a Facebookra.

A Facebook egy fontos kérdés, mert a roma- és zsidóellenes platform Amerikából érkezik. Kértem segítséget az amerikai hatóságoktól a szerverek lekapcsolásához, amelyek nagyon sok gondot okoznak a romáknak Magyarországon. Ezek radikális weboldalak - nem a Facebook. Ezek az egyetlen radikális, szervezett platformok a rasszista felhívások számára.

Miért vetett ki különadókat négy olyan szektorra, amelyek nagyrész külföldi kézben vannak: a bank, a telekom, az ingatlan- és az energiaszektorra?

Mert válság van. 2010-ben Magyarország rosszabb állapotban volt, mint Görögország. Hogy kilábaljunk a válságból, válságadókat kezdeményeztünk, mert bevételre volt szükségünk. Ezek az adók nem apasztják el a külföldi befektetéseket?

Virágzunk. Épp két napja nyitottam meg egy Mercedes-gyárat, amely a GDP egy százalékát fogja megtermelni.

Egy állami telekomtársaság indítása és a külföldiekre kivetett telekomadó nem küld olyan jelzést a többi ágazatnak, hogy az ő cégeikkel is megteheti majd ezt?

Ugyan már. A német telekomszektor több mint 30 százaléka a német állam tulajdonában van.

Ki lesz a következő elnök? Nem azt mondta, hogy valaki, aki öntől jobbra áll?

Van bárki is tőlem jobbra? Mindig azzal vádolnak, hogy átkozottul jobboldali vagyok.


 

A bejegyzés trackback címe:

https://doku.blog.hu/api/trackback/id/tr54505892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása