Doku blog

Doku blog

2011.02.26: Orbán a közbiztonságról

2015. február 26. - doku.blog.hu

4 évvel ezelőtt ezen a napon Orbán Viktor Facebook-bejegyzésben tért ki a közbiztonság kérdésére. Egy egész bejegyzés-sorozatot szánt az ország legfontosabb kérdéseire, amiket nem tudott az évértékelő beszédben elég hosszan kifejteni. Alább a közbiztonságra vonatkozó rész. (Kiemelések tőlem.)
KÖZBIZTONSÁG

Nemzeti ügynek tekintjük a rend és közbiztonság helyreállítását Magyarországon, Ezzel az elhatározással láttunk munkához tavaly tavasszal.

Anyagi és szakmai értelemben is megerősítettük a rendőrséget, növeljük az állomány létszámát. 2011. március 6-án 1960 fő újonnan kinevezett rendőr tiszthelyettes áll munkába.

Bevezettük a „Három csapás” törvényt a veszélyes bűnözök elleni, minden eddiginél szigorúbb fellépés érdekében. Az eddigi erőfeszítéseink már jelentősen javítottak a helyzeten. Annak az elvnek az érvényesítése, hogy a kis bűn is bűn, elérte hatását: az áruházak vezetői arról számolnak be, 40%-al csökkent a bolti tolvajlások száma.

A közbiztonság helyreállítása érdekében hozott eddigi intézkedések eredményeit leginkább azok érzik és tapasztalják, akik vidéken, kistelepülésen laknak.

Az elmúlt években a kis falvak sokaságában szűnt meg a békés élet lehetősége – különösen az ország észak-keleti részében. Ma már sokkal több rendőr szolgál ezeken a területeken és rendszeresek a fokozott ellenőrzések, sokszor a megyei rendőr-főkapitányság bevetési szolgálatának munkatársaival, esetenként a készenléti rendőrség állományával megerősítve. Ennek köszönhetően nagyon sok elkövetőt sikerül elfogni. Március 6-tól közel kétezer új rendőrt állítunk munkába.

Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben a rendőrség kiemelt feladatként kezeli azokat a bűncselekményeket, amelyek áldozatai idős emberek. A rendőrök járőrözés közben mindennap eljuthatnak a megye valamennyi településére.

Korábban nem, vagy csak ritkán volt következménye a húszezer forintot meg nem haladó lopásoknak, főleg kiskorú elkövetők esetében. A tavaly meghozott változtatások révén ma már kis értékű lopást sem lehet elkövetni következmények nélkül.

Az elzárásnak nevelő hatása is van, tudatosítani akarjuk ugyanis mindenkiben, hogy a lopás bűn, amelyért felelni kell.

Az emberek a szocialista kormányok alatt nem bíztak a rendőrségben, és sokszor nem jelentették be az ellenük elkövetett bűntetteket. Ma már a rendőrökben ismét a védelmezőt látják, így nagyobb bizalommal fordulnak a hatóságokhoz. Az idáig ismeretlen bűntettek is a rendőrség látókörébe kerülnek, s a határorozott fellépésnek köszönhetően a felderített ügyek száma is jelentősen növekszik.

Természetesen nagyon sok tennivalónk van még, amíg mindenütt érezhető lesz, hogy újra rend van és biztonságban lehet majd élni az egész országban.

Tisztában vagyok vele, hogy olyan állapotok uralkodtak el hazánkban, amelyek miatt jogos és megalapozott a sokak által megfogalmazott igény a további szigorításra.

Ennek megfelelően a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium elkezdte egy új Büntető Törvénykönyv előkészítését. A jelenleg hatályos Btk. minden rendelkezését felülvizsgálják. Napirenden van a büntethetőségi korhatár leszállításának lehetősége is.

Ebben a kérdésben szociológusok, pszichológusok, gyermekvédelmi szakemberek véleményét, valamint a hazai és nemzetközi tapasztalatokat egyaránt figyelembe veszik.


 

A bejegyzés trackback címe:

https://doku.blog.hu/api/trackback/id/tr142698429

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Big Tex Banners 2018.08.27. 14:35:39

high capacity magazines for a millenium 45 - Jp morgan chase employment verification

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása