Doku blog

Doku blog

2011.01.23: NOL-interjú Kis Jánossal

2015. január 23. - doku.blog.hu

4 évvel ezelőtt Kis János interjút adott a Népszabadságnak, melyben a Fidesz és a kormány jövőjét és helyzetét elemezte. Ebből idézünk - a teljes interjú "Kis János: Orbán számára nincs visszaút" címmel itt olvasható.

- (a választások előtt) leszögezte, hogy a kétharmad nem jó, de hozzátette: amennyiben a Fidesz felismeri a saját érdekét, akkor nem él vissza az erejével, hanem gesztust gyakorol a demokratikus ellenzéki pártok felé. Most viszont azt mondja, Orbán nem fogja keresni a kiutat. Miért?


- A választások idején azt gondoltam, hogy a kockázatok felmérése középre húzhatja a Fideszt. Ehhez azonban körültekintő, megfontolt politizálásra lett volna szükség. Orbán e helyett a választás utáni "kegyelmi állapotot" kihasználva, hihetetlen gyorsasággal lerohanta a jogállam intézményeit. Már átlépte a Rubicont, számára nincs visszaút. Láttuk, hogyan viselkedett Strasbourgban: nem a háborgó európai közvéleményt igyekezett lecsillapítani, kizárólag saját hazai híveihez beszélt. Még csak nem is a magyar társadalom egészéhez: csakis azokhoz, akiket nemzeti önérzetükben sért, hogy az unió a magyar kormányt bírálja. Az ő köreikben kétségkívül megszilárdította a pozícióját, ahogy a Valutaalap elleni kardcsörtetése is népszerű volt. Az unión belül azonban csak még elszigeteltebbé vált. Ez visszahat a magyar gazdaság kilátásaira, tovább gyengíti a kormányba vetett befektetői bizalmat. És visszahat a magyar belpolitikára is, mert a magyar állampolgárok többsége nem szeretne páriává válni Európában. A csak most formálódó demokratikus ellenzéknek van miben bíznia, és lesz mire építenie a stratégiáját.

A bejegyzés trackback címe:

https://doku.blog.hu/api/trackback/id/tr942609002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása