Doku blog

Doku blog

2015.06.06: 4 éves a bevándorlásellenes óriásplakát kampány

2019. június 06. - doku.blog.hu

4 évvel ezelőtt, 2015 nyarán tombolt az óriásplakát-láz: a Kormány Információ címkével kihelyezett óriásplakátok nem csupán a népharagot robbantották be, a népi humornak is remek forrást adtak. Ezek voltak az eredeti plakátok (forrás: index.hu):

2015-bevandorlasplakat-01.jpg

2015-bevandorlasplakat-02.jpg

2015-bevandorlasplakat-03.jpg

Az első plakátok június elején kerültek ki a Dagály strandnál Budapesten, hamarosan "meg is rongálták" őket. Hogy egy ilyen akció jogilag hogy is állt?

"...alapból a szabálysértési értékhatárig (50e) szabálysértés, afölött bűncselekmény. Viszont hála a Fidesznek és a graffitiellenes szigornak, ha “felületképző anyaggal” történik a rongálás, akkor értékhatártól függetlenül bűncselekmény. Azaz a törvény betűje szerint ha felülragasztja valaki, vagy letépkedi a plakátokat, és a rendőrség rajtakapja, akkor pénzbírságra számíthat. Ilyenkor a rendőrség szokott kiállítani egy csekket, amivel viszont nem kell egyetérteni, lehet bírósági tárgyalást kérni, és akkor ott a bíró eldönti, hogy a társadalomra való veszélyesség hiánya miatt nem csökkenti-e az összeget. A gyakorlatban (polgári engedetlenséggel van tapasztalatom) első szabálysértőknél vagy 10 ezerrel szokták mérsékelni, vagy figyelmeztetésre változtatják, 2 éven belül többedszeri azonos szabálysértést elkövetőknél már graduálisan nő az összeg, még ha mérséklik is (a bíróság viszont növelni nem növeli a rendőrségi bírság összegét, szóval ezt a kört mindenképp megéri lefutni). Ha valaki viszont lefújja, vagy mint fent, lefesti a plakátot, akkor a “felületképző anyag” miatt már bűncselekmény gyanúja miatt is indulhat nyomozás. Ez nem egyértelmű, hogy fog is, én még nem hallottam olyanról, hogy plakátrongálás miatt ilyen történjen, de jogilag lehetséges. Ekkor mindenképp van elsőfokú bírósági tárgyalás, ahol teoretikusan 1 év letöltendő a maximum büntetés. Én jelenleg nem tudom elképzelni, hogy lenne bíró, akinek tényleg megfordulna a fejében, hogy börtönt szabjon ki ezért, de a lehetősége megvan rá, bár ha valamiért ilyen történne, akkor is nyilván felfüggesztettként adnák, ami azt jelenti, hogy ha x időn belül újabb bűncselekményt követsz el, akkor lép életbe ez a büntetés is. Ennél persze jóval valószínűbb, hogy a bíró a) kacagva kidobja az ügyet a fenébe, mert egyszerűen nincs olyan társadalmi kár, ami indokolná a bűncselekményként kezelést; b) ha a törvény betűjéhez nagyon akar ragaszkodni, akkor szigortól függően figyelmeztetést vagy pénzbírságot ad. Plusz ugye a Pintér által miniszterelt rendőrségnek azt kell eldöntenie ilyen esetben, hogy tényleg azt akarja-e, hogy az állami gyűlöletkeltés ellen tiltakozó erőszakmentes állampolgárok bűncselekmény gyanúja miatt legyenek nyomozva majd bíróság elé állítva, és ezzel legyen tele a sajtó, amiből nyilván borzasztóan rosszul jönnének ki népszerűségileg." (forrás)


A Fidesz válaszára sem kellett sokáig várni:

"A baloldal ott folytatja, ahol abbahagyta. A sorozatos híd-  és közintézmény-foglalások, a törvénytelen útlezárások után most újra erőszakos eszközökhöz folyamodnak, hogy hallassák hangjukat. Szigetvári Viktor és az Együtt felbujtására baloldali pártaktivisták az éjszaka folyamán plakátokat rongáltak meg. Megdöbbentő, hogy a baloldal a magyar családokkal szemben a bevándorlók oldalára állt, és az ő érdekeiket fontosabbnak tartja, mint honfitársainkét. Elfogadhatatlan, hogy azok, akik folyamatosan a jogállamra hivatkoznak, most bűncselekményre bujtanak fel és bűncselekményt hajtanak végre. Ezért a Fidesz még a mai nap folyamán feljelentést tesz Szigetvári Viktor és bűntársai ellen." (A Fidesz sajtóközleménye, 2015 június 7.)

Ekkor már ismert volt az a rendőrségi jegyzőkönyv is, amiből kiderült, hogy rendőrökkel figyeltetik az óriásplakátokat, sőt, még ujjlenyomatot is levesznek - mintha legalább is egy gyilkosság után nyomoznának a megyeiek:

2015-bevandorlasplakat-rendorsegilevel.jpg

"Először nem hittük el, hogy valóban az lesz ezeken a plakátokon, ami végül lett. Aztán nem hittük el, hogy valóban kihelyezik őket az utcákra, de kihelyezték őket. Aztán nem hittük el, hogy a rendőrség ujjlenyomatvétellel keresi majd a plakátok rongálót, de ujjlenyomatvétellel keresi őket. Aztán nem hittük el, hogy minden plakát mellé tudnak rendőrautót állítani, de most majdnem itt tartunk. Most már nem hisszük el ezt az egészet." - írták a 444.hu-n. 

Június 8-án a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Vastagbőr blog közös ellen-kampányba kezdett. Óriásplakátokra gyűjtöttek pénzt és ötleteket. Hogy beletaláltak a magyar néplélekbe, azt mutatja, hogy bár csak magánszemélyek utalhattak és ők is maximum 150.000 forintot, így is óránként 1 milliót sikerült az első napokban begyűjteni. 3 nap alatt 25,8 milliót.

Elég hamar megérkeztek tehát az első jelek, hogy a plakát-kampány visszafelé sült el, bár a - sokszor önmagukat bátran feladó - tiltakozók ellen nem is volt túl nehéz fellépni. Június 10-én, pár nappal az első plakátok megjelenése után Balog Zoltán már ki is hátrált mögüle. "Hogy világosan és nyíltan beszéljünk: ez nem az én ízlésem szerint való." - nyilatkozta, szembe helyezve magát a kampányt még mindig támogató Orbán Viktorral. A miniszterelnök június 12-én, szokásos pénteki rádiónyilatkozatában úgy vélekedett, hogy a plakátok megfogalmazása inkább enyhének mondható. Arra helyezi a hangsúlyt, hogy Magyarország nyitott és barátságos ország; nem azt mondja, hogy ide nem lehet jönni, hanem azt, hogy be kell tartani a törvényeket.

"Sem az európai átlagból nem lóg ki ez a plakát, ráadásul az egésznek a megfogalmazása még inkább enyhének is mondható, mert arra helyezi a hangsúlyt, hogy Magyarország egy nyitott és barátságos ország. Tehát nem azt mondja, hogy ide senki nem jöhet. Hanem azt mondja, hogy aki idejön, annak számolnia kell néhány dologgal. Be kell tartani a törvényeket. Az illegális határátlépők úgy kezdik, hogy megsértik a magyar törvényeket. Jöhetnének a legális határátkelő helyeken is, de nem ott jönnek. Törvénysértéssel kezdik. Aztán becsapnak bennünket, mert azt állítják hogy politikai menekültek, pedig valójában gazdasági bevándorlók. Aztán azt mondjuk, hogy tiszteletben kell tartani a kultúránkat - ez szerintem evidencia. És végül azt mondjuk, hogy nem vehetik el a magyarok munkahelyeit. Én jobban szeretem a tiszta beszédet, mint a sikamlós, de összességében megtévesztő megközelítést. Az a helyzet, hogy 7%-os a munkanélküliség Magyarországon. Nem tudunk munkát adni a bevándorlóknak. Ez a helyzet. Nem tudunk munkát adni. Mert a magyaroknak sincs egyelőre elég." (Orbán Viktor, 2015 június 12, Kossuth Rádió 180 perc. forrás)

Június 11-ére (5 nappal járunk az első plakát kihelyezésétől!) már az első zenemű is megszületett a témában. Az "Apa Zenél" együttes: Hello, Mr. Foreigner c. száma az:

 

Gyorsan elkészült egy Századvég felmérés is, amely szerint a lakosság természetesen a kormány mellett áll. Július elejére kikerültek az országos gyűjtéssel finanszírozott, 33 millió forintból megvalósított, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Vastagbőr blog együttműködésével létrejött ellen-plakátok is az országban. A galériához katt a képre!

 
Július közepén a Pesti Központi Kerületi Bíróság döntésével árnyaltabbá tette a plakátok megrongálásának megítélését, mondván, a nyilvánvalóan politikai akcióként történő rongálást el kell különíteni a sima vandalizmustól, és előbbi esetben a politikai véleménynyilvánítás szabadságát kell figyelembe venni. 

Időközben júliusban már kikerültek a következő körös kormányzati plakátok és a kapcsolódó honlap is. Az új szlogen ez lett: "A magyar reformok működnek!" A kampány 600 millió adóforintba került, és annyira sürgős volt, hogy a HG360 úgy nyerte el a megbízást, hogy előtte nem volt pályáztatás. A kormányzat indoklása: "Előre nem látható okból előállt rendkívüli sürgősség" volt. A plakátokon látható idős bácsi miniszteri tanácsos volt az oktatási minisztériumban, az idős hölgy pedig az úr felesége, lelkes Fidesz aktivista.

Természetesen ez sem maradt válasz nélkül. Napokon (ha nem órákon) belül megjelentek a módosított szövegű változatok is - itt egy kis válogatás galéria, katt a képre:

 Így szórakozott a magyar nép 2015-ben. 

A bejegyzés trackback címe:

https://doku.blog.hu/api/trackback/id/tr587528726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ballib vagyok mert rettegek 2019.06.06. 16:31:59

Hála Orbán Viktornak és a plakátjainak a migrik inkább meggondolták magukat hogy mégse a magyar kánaánba vándorolnak be és nem nálunk fogják megcsinálni a kalifátust hanem Merkelnél.

Orbán Viktor plakátjait a történelem egy lapon fogja emlegetni Szent Istvánnal, mert mindkettő a magyarság megmaradásában a legnagyobb szerepet játszotta.

DFK 2019.06.06. 21:20:58

És egyszer sem hallottuk, hogy azért a 300 halottért a migrisimizők bocsánatot kértek volna.

Weißkopf 2019.06.06. 21:46:51

@Ballib vagyok mert rettegek: Really? Orbán mint Szt. István? Röhögnöm kell.

arabok balrol 2019.06.07. 07:26:02

Azota kiderult, hogy senkinek nem veszik el a munkajat - csak a segilykejet

Ha ha ha
süti beállítások módosítása