Doku blog

Doku blog

2013.04.08: Király Júlia lemondása MNB-alelnöki posztjáról

2017. április 08. - doku.blog.hu

2013 április 8-án Király Júlia benyújtotta a köztársasági elnöknek lemondását. Hogy miért hagyta ott a nemzeti banknál betöltött alelnöki tisztségét, azt "búcsúlevelében" tette közzé. Négy éve mondott le.
KiralyJulia-2013.jpgdr. Áder János
Magyarország köztársasági elnöke részére
Köztársasági Elnöki Hivatal
Sándor-palota, 1014 Budapest, Szent György tér 1-2.

Tisztelt Köztársasági Elnök úr!

A Magyar Nemzeti Bankról szóló 2011. évi CCVIII. törvény 48. paragrafusának (2) bekezdése, illetve 46. paragrafusának (8) és (9) bekezdése alapján ezúton jelentem be, hogy

2013. április 22. napjával

a köztársasági elnök 135/2007. (VII.3.) KE határozata alapján keletkezett, a Magyar Nemzeti Bankban betöltött alelnöki tisztségemről, valamint a Monetáris Tanácsban fennálló tagságomról

lemondok.

Ön 2013. március 4-ével dr. Matolcsy Györgyöt nevezte ki a jegybank elnökének.

A Matolcsy úr kezdeményezésére módosított új szervezeti és működési szabályzat megítélésem szerint a Monetáris Tanács döntéseit előkészítő stábot egy monetáris, pénzügyi, illetve a hitelintézeti tevékenységgel kapcsolatos kérdésekben megfelelő elméleti ismeretekkel és gyakorlati szakmai tapasztalatokkal nem rendelkező alelnök alá rendelte. Az új vezetés a stáb életéről és fontos területekről kulcsembereket távolított el.

Elnök úr kezdeményezésére a Monetáris Tanács működése is átalakult. A Tanács - Matolcsy úr javaslatára időben megrövidített - ülésein, úgy látom, érdemi szakmai vitára nincs mód. Alapvető fontosságú előterjesztéseket, mint a Monetáris Tanács tagja csak késve, az ügyrendben megjelölt határidőn túl kaptam meg, illetőleg bizonyos anyagok csak a Monetáris Tanács ülésén kerültek kiosztásra. Ily módon, megítélésem szerint a Monetáris Tanács jelenleg nem tudja maradéktalanul betölteni a jegybank legfontosabb stratégiai döntéshozójának a szerepét, az új működési mód egyre kevésbé biztosítja, hogy a Monetáris Tanácsban felelős döntések születhessenek.

A monetáris politika egyik sarokköve a jegybank hitelessége. A hitelességet csak transzparens jegybank tudja megteremteni, amelyik folyamatosan, nyilvánosan megvilágítja döntései szakmai hátterét. Ebből a szempontból a havi kamatdöntést követő rendszeres elnöki sajtótájékoztató elmaradása, szakmai fórumok, konferenciák indokolatlan lemondása a jegybank külső megítésének romlásához, a bizalmatlanság növekedéséhez vezethet.

Az elmúlt egy hónapban, megítélésem szerint, a Matolcsy György által vezetett jegybankban olyan döntések születtek, melyek nem csak a Magyar Nemzeti Banknak, de hosszabb távon a magyar gazdaságnak is súlyos károkat okozhatnak. Véleményem szerint a jegybank új vezetése megfelelő szakmai tapasztalatok hiányában nem képes a jegybank elismerten felkészült stábjának irányítására, nem mindig tudja helyesen megítélni, hogy egyes piaci események milyen gazdasági tényezők hatására és miért következnek be. A kialakított új irányítási rend veszélyeztetheti a Magyar Nemzeti Bank hosszú évek alatt megszerzett hazai és nemzetközi presztízsét.

Mindezeket figyelmbe véve egyre növekvő valószínűségét látom nem kellően megalapozott, elhibázott döntések meghozatalának, amikért sem alelnökként, sem a Monetáris Tanács tagjaként semmilyen felelősséget nem kívánok válllalni.

Tisztelt Köztársasági Elnök úr! A fentieket mérlegelve, felelősséget érezve országunk hosszú távú gazdasági stabilitásáért és felelősséget érezve mind a Magyar Nemzeti Bankból már eltávozott, mind a ma is ott dolgozó szakmailag kiemelkedően felkészült jegybanki stáb jövőjéért, lemondásommal jelezni kívánom a helyzet súlyosságát.

Lemondásom határnapja legkésőbb április 22-e, de ennél korábban azonnal életbe lép, ahogy a Magyar Nemzeti Bank törvényes működését biztosítandó Ön egy új alelnököt kinevez.

Levelem másolatát eljuttattam dr. Orbán Viktor miniszterelnök úrnak és Rogán Antal úrnak, az Országgyűlés Gazdasági bizottságának elnökének.

Budapest, 2013. április 8.

Tisztelettel:

Király Júlia


forrás: http://index.hu/gazdasag/2013/04/08/lemondott_kiraly_julia/

A bejegyzés trackback címe:

https://doku.blog.hu/api/trackback/id/tr825210642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éhes ló 2017.04.09. 12:01:16

Sokat javult a távoztukkal a jegybank teljesítménye.
Az a kár pedig amit simor, surányi, bod és járai okoztak felmérhetetlen.

red39 2019.10.21. 13:00:09

Igaz, hogy régen írta, de egy szemenszedett hazugság.
süti beállítások módosítása