Doku blog

2011.11.25: Bóvliba vágva

2015. november 25. - doku.blog.hu

"Mivel a Moody’s értékelésének semmilyen valós alapja nincs, a magyar Kormány nem tudja azt másképp értelmezni, mint a Magyarország elleni pénzügyi támadások részeként." - írta a kormányzati portál 2011-ben. Mindezt azért, mert a Moody's hitelminősítő 2011 novemberében bóvliba vágta Magyarországot. A leértékelés következményeként 20 forintot drágult a HUF-EUR árfolyam, ötödével nőtt az államadóssági kockázatot jelző CDS felár, és megugrottak az állampapír-hozamok. Az alábbiakban a Matolcsy György vezette Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye olvasható, amelyet november 25-én, a leminősítésre reagálva tettek közzé.


Nincsen alapja, mert az elmúlt másfél éves időszakban a magyar gazdaság legtöbb területén minden külső nehézség ellenére kifejezetten kedvező irányú változás következett be.

2011-ben többlettel zár majd a magyar költségvetés.

A folyó fizetési mérleg szuficites, vagyis bevételi többletet mutat.

2011-ben, 7 éves Európai Uniós tagságunk óta először sikerül 3% alá szorítani a hiányt. Ezt az Európai Bizottság legfrissebb prognózisa is megerősíti. Hazánk 2004-es EU csatlakozása óta először tartja 3 százalék alatt a jövő évi költségvetési deficitet. Erre a teljesítményre a 27 tagú Európai Unióban Magyarországon kívül csak hat ország lesz képes.

A legfrissebb adatok szerint a magyar GDP 2011 harmadik negyedéves teljesítménye meghaladta az EU 27 és az eurózóna bővülési ütemét, és az utóbbi négy negyedévben Magyarország az EU átlagához megközelítő mértékű GDP növekedési rátát tudott felmutatni.

A jövő évi költségvetésbe egy igen jelentős, a GDP 1%-át kitevő tartalékrendszert épít be a Kormány annak az eurózóna egyre súlyosbodó adósságválságára való tekintettel. Így egy esetlegesen bekövetkező, vártnál alacsonyabb gazdasági növekedés sem veszélyezteti a maastrichti keretek tartását.

Magyarország az idén közel tíz százalékkal csökkentette államadósságát, és az Európai Bizottság által elismert alacsony költségvetési hiány jövőre is hozzájárul az államadósság további fokozatos csökkenéséhez. Mindezt egy olyan európai környezetben, ahol sokkal inkább az adósság növekedése jellemző.

A forint gyengülését pedig nyilvánvalóan sem a magyar gazdaság teljesítménye, sem a költségvetés állapota nem indokolja, annak hátterében így csak egy Magyarország elleni spekulációs támadás állhat, amihez épp az ilyen, szakmailag megalapozatlan hitelminősítői vélemények adnak táptalajt.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)

A bejegyzés trackback címe:

https://doku.blog.hu/api/trackback/id/tr933620706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.