Doku blog

Használj naptejet

2013. augusztus 20. - doku.blog.hu

Ezt a beszédet Mary Schmimch, a Chicago Tribune újságírója írta. Eleinte csak kevesen olvasták, de 1999-ben Baz Luhrmann zenésítve előadta az egészet - ez aztán elkerült a WHFS rádiócsatornához. Néhányszor leadták a számot, ami óriási siker lett. Így robbant be a köztudatba az "Everybody's Free (To Wear Sunscreen)". A sztoriról bővebben itt olvashatunk. Formátumát tekintve "commencement address", azaz a végzős egyetemistákhoz intézett beszéd. A lényeg persze nem ez, hanem a beszéd tartalma. Először az angol eredetit olvashatjátok, alatta a videó, alatta pedig egy házi fordítású, nem hivatalos magyar változat.

Ladies and gentlemen of the class of '97:

Wear sunscreen.

If I could offer you only one tip for the future, sunscreen would be it. The long-term benefits of sunscreen have been proved by scientists, whereas the rest of my advice has no basis more reliable than my own meandering experience. I will dispense this advice now.

Enjoy the power and beauty of your youth. Oh, never mind. You will not understand the power and beauty of your youth until they've faded. But trust me, in 20 years, you'll look back at photos of yourself and recall in a way you can't grasp now how much possibility lay before you and how fabulous you really looked. You are not as fat as you imagine. Don't worry about the future. Or worry, but know that worrying is as effective as trying to solve an algebra equation by chewing bubble gum.

The real troubles in your life are apt to be things that never crossed your worried mind, the kind that blind side you at 4pm on some idle Tuesday.

Do one thing every day that scares you.

Sing.

Don't be reckless with other people's hearts. Don't put up with people who are reckless with yours.

Floss.

Don't waste your time on jealousy. Sometimes you're ahead, sometimes you're behind. The race is long and, in the end, it's only with yourself.

Remember compliments you receive. Forget the insults. If you succeed in doing this, tell me how.

Keep your old love letters. Throw your old bank statements.

Stretch.

Don't feel guilty if you don't know what you want to do with your life. The most interesting people I know didn't know at 22 what they wanted to do with their lives. Some of the most interesting 40 year olds I know still don't know.

Get plenty of calcium. Be kind to your knees. You'll miss them when they're gone.

Maybe you'll marry, maybe you won't. Maybe you'll have children, maybe you won't. Maybe you'll divorce at 40, maybe you'll dance the funky chicken on your 75th anniversary. Whatever you do, don't congratulate yourself too much, or berate yourself either. Your choices are half chance. So are everybody else's.

Enjoy your body. Use it every way you can. Don't be afraid of it or of what other people think of it. It's the greatest instrument you'll ever own.

Dance, even if you have nowhere to do it but your living room.

Read the directions, even if you don't follow them.

Do not read beauty magazines. They will only make you feel ugly.

Get to know your parents. You never know when they'll be gone for good.

Be nice to your siblings. They're your best link to your past and the people most likely to stick with you in the future.

Understand that friends come and go, but with a precious few you should hold on. Work hard to bridge the gaps in geography and lifestyle, because the older you get, the more you need the people who knew you when you were young.

Live in New York City once, but leave it before it makes you hard. Live in Northern California once, but leave before it makes you soft.

Travel.

Accept certain inalienable truths: Prices will rise. Politicians will philander. You, too, will get old. And when you do, you'll fantasize that when you were young, prices were reasonable, politicians were noble, and children respected their elders.

Respect your elders.

Don't expect anyone else to support you. Maybe you have a trust fund. Maybe you'll have a wealthy spouse. But you never know when either one might run out.

Don't mess around too much with your hair or by the time you're 40 it will look 85.

Be careful whose advice you buy, buy be patient with those who supply it. Advice is a form of nostalgia. Dispensing it is a way of fishing the past from the disposal, wiping it off, painting over the ugly parts and recycling it for more than it's worth.

But trust me on the sunscreen.

(Forrás)Hölgyeim és Uraim, a 97-es osztály tagjai!

Használjatok naptejet.

Ha egyetlen tanácsot adhatnék csak a jövőre nézve, a naptej lenne az. Tudósok bizonyították hosszú távú jó hatását, míg a többi tanácsom kizárólag a saját változó tapasztalataimon alapul. Most megosztom veletek ezeket a jótanácsokat.

Élvezd ki fiatalságod erejét és szépségét. Ne aggódj, addig nem fogod megérteni fiatalságod erejét és szépségét, amíg el nem múlik. De hidd el nekem, ha 20 év múlva visszanézel majd saját fotóidra, úgy fogsz visszaemlékezni, ahogy most még nem tudsz: hogy mennyi lehetőség állt előtted, és milyen fantasztikusan jól néztél ki. Nem vagy olyan kövér, mint amilyennek hiszed magad. Ne aggódj a jövő miatt. Vagy aggódj, de akkor tudd, hogy az aggódás körülbelül annyira hatékony, mintha egy matematikai egyenletet rágógumizással akarnál megoldani.

Az élet igazi nehézségeire jellemző, hogy fel sem merültek aggodalmaskodó elmédben... Ezek olyan dolgok, amik egy álmos kedd délután, a semmiből csapnak le rád.

Csinálj minden nap valami olyat, amitől félsz.

Énekelj.

Ne légy nemtörődöm mások lelkével. Sose tűrd el, ha mások nem törődnek a tiéddel.

Használj fogselymet.

Ne vesztegesd el az időd írigykedéssel. Néha elől vagy, néha hátrébb. A verseny hosszú, és a végén csak magaddal kell megküzdened.

Emlékezz a bókokra. Felejtsd el a sértéseket. Ha sikerült, mondd majd el nekem is, hogy hogy csináltad.

Tartsd meg a régi szerelmes leveleidet. Dobd el a régi bankszámla kivonatokat.

Nyújtózz egy nagyot.

Ne érezd rosszul magad, ha nem tudod, hogy mit kezdj az életeddel. A legtöbb általam ismert érdekes ember 22 éves korában nem tudta, hogy mit akar kezdeni az életével. Néhány nagyon érdekes, negyven éves embert is ismerek, akik még mindig nem tudják.

Szedj kálciumot. Vigyázz a térdeidre. Hiányozni fognak, ha már nem működnek jól.

Lehet, hogy meg fogsz házasodni, lehet, hogy nem. Lehet, hogy lesznek gyerekeid, lehet, hogy nem. Lehet, hogy elválsz 40 évesen, lehet, hogy a 75. születésnapodon a kacsatáncot fogod ropni. Akárhogy is lesz, ne dícsérd túl magad, de ne is értékeld alul magad. A választásaid félig a szerencsén múlnak. Mint ahogy másoké is.

Élvezd a saját testedet. Használd ki minden lehetséges módon. Ne félj tőle, és ne érdekeljen, hogy mások mit gondolnak róla. Ez a legnagyszerűbb eszköz, ami valaha is a tiéd lesz.

Táncolj, még akkor is, ha csak a nappalidban tudsz.

Olvasd el az útmutatókat, még akkor is, ha nem tartod be őket.

Ne olvass szépségmagazinokat. Csak rondának fogod érezni magad miattuk.

Ismerd meg a szüleidet. Nem tudhatod, hogy meddig lesznek veled.

Légy kedves a tesóidhoz. Ők a legjobb kapcsolataid a múlthoz, és őhozzájuk valószínűleg a jövőben is ragaszkodni fogsz.

Tudd, hogy barátok jönnek, barátok mennek, de néhány közeli baráthoz ragaszkodnod kell. Dolgozz keményen a földrajzi és életvitelbeli különbségek áthidalásán, mert minél öregebb leszel, annál jobban szükséged lesz azokra, akik már fiatal korodban is ismertek téged.

Lakj New York-ban, de hagyd ott, mielőtt túlzottan keménnyé tesz. Élj Észak-Kaliforniában, de hagyd ott, mielőtt túlzottan puhánnyá tesz.

Utazz.

Fogadj el néhány örök igazságot: Az árak emelkedni fognak. A politikusok ügyeskedni fognak. És te is meg fogsz öregedni. És akkor majd arról fogsz fantáziálni, hogy amikor fiatal voltál, akkor az árak alacsonyak voltak, a politikusok nemesek és a gyerekek tisztelték a szüleiket.

Tiszteld az idősebbeket.

Ne várd el, hogy bárki is eltartson. Talán sok pénz van a megtakarítási számládon. Talán van egy gazdag házastársad. De nem tudhatod, hogy melyik meddig lesz nálad.

Ne babráld túl sokat a hajadat, különben 40 éves korodra úgy fog kinézni, mintha 85 éves lennél.

Nézd meg, hogy kinek a tanácsát fogadod el, de légy türelmes azokkal, akik tanácsot adnak neked. A tanácsadás a nosztalgiázás egyik módja. Aki tanácsot ad neked, az a kukájából előhalássza a múltat, letisztítja, újrafesti, és többért akarja eladni, mint amennyit az ér.

De higgy nekem a naptejet illetően.


Források:
http://www.lovstrand.com/Quotes/Sunscreen.html
h ttp://www.lovstrand.com/Quotes/Sunscreen.mp3
h ttp://www.youtube.com/watch?v=sTJ7AzBIJoI
h ttp://www.chicagotribune.com/news/columnists/chi-schmich-sunscreen-column,0,4054576.column


A bejegyzés trackback címe:

https://doku.blog.hu/api/trackback/id/tr403445357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.