Doku blog

Doku blog

2014.05.07: Lázár János betámadta a Norvég Civil Alapot

2018. május 07. - doku.blog.hu

2014 tavaszán a Norvég Civil Támogatási Alap körül állt a bál. Lázár János államtitkár szerint az alap pénzeinek átvilágítása szükséges, mivel nem csupán civil szervezetek, hanem párthoz (konkrétan az LMP-hez) köthető szervezetek is hozzájuthattak támogatáshoz. Az alábbiakban a civil szervezetek levele olvasható 2014 május 7-iki dátummal - azaz pont 4 évvel ezelőttről.


NYÍLT LEVELÜNK LÁZÁR JÁNOS ÁLLAMTITKÁRNAK

Tisztelt Államtitkár Úr!

Megdöbbenéssel olvastuk a sajtóban Csepreghy Nándor helyettes államtitkár 2014. április 30-án tett nyilatkozatát, amelyben a „pártfüggő, szélhámos gittegylet” jelzővel illette alapítványainkat, mint a Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA) lebonyolító konzorciumát. Megengedhetetlennek tartjuk ezt a hangnemet, különösen vezető kormánytisztviselő esetében, amellyel megsértette szervezeteink jó hírnevét, amit a leghatározottabban visszautasítunk.

Szeretnénk emlékeztetni Államtitkár Urat, hogy az Ökotárs Alapítvány vezette konzorciumnak nem egyedüli tevékenysége az NCTA működtetése. Számos más programunk szolgálja közös, az Alaptörvényben is rögzített célunk elérését: a magyarországi civil szektor fejlesztését és megerősítését – és ezek révén az elmúlt években gyümölcsöző együttműködést építettünk a kormányzat szereplőivel is.

Többek között 2012 óta konzorciumunk működteti a Svájci-Magyar Együttműködési Program Civil és Ösztöndíj Alapját, amelynek Irányító és Kisprojekt Elfogadó (bíráló) Bizottságaiban részt vettek és vesznek különböző minisztériumok (EMMI, NFM, VM) képviselői is. A program ellenőrzésének és továbbfejlesztésének aktív szereplője a Miniszterelnökség háttérintézményeként működő Széchenyi Programiroda is, melynek képviselői ez idáig jóváhagyólag egyetértettek a konzorcium előkészítő és lebonyolító munkájával. (Egyébként a NCTA bíráló bizottságaiba megfigyelőként delegált hazai minisztériumi résztvevők mind a döntések pártatlanságát, mind pedig magas szakmai színvonalát elismerték.)

2010 óta az Ökotárs Alapítvány aktívan és konstruktívan részt vett az új civil törvény előkészítésében és megismertetésében: az általunk 2010 végén, a Képviselői Irodaházba szervezett nemzetközi konferencián előadást tartott dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár, akinek meghívására az Ökotárs igazgatója később részt vett a törvény előkészítésére összehívott munkacsoportokban is. A tervezethez készített háttéranyagainkra és javaslatainkra a későbbiekben is számos pozitív visszajelzést kaptunk a minisztérium részéről.

Az Ökotárs Alapítvány első igazgatója és kuratóriumának tagja, Foltányi Zsuzsa 2012-ben állami elismerésben is részesült: a környezetvédő civil szervezetek érdekében végzett munkájáért Környezetünkért Díjat vehetett át dr. Illés Zoltán államtitkártól.

Az Autonómia Alapítvány roma integrációs terepmunkájának tapasztalataira támaszkodott már eddig is számos állami intézmény, mint például az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány, a Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet, valamint az EUs források tervezésért felelős minisztériumok, például 2010 és 2014 között futó, Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért program szakmai tanácsadójaként.

A Kárpátok Alapítvány igazgatója jelenleg is (térítésmentesen) szakértőként vesz részt a Nemzetgazdasági Minisztérium felkérésére az EGT és Norvég Alapok Kulturális és művészeti sokszínűség előmozdítása az európai kulturális örökségen belül programterületek több pályázati felhívásának és kapcsolódó dokumentumainak kidolgozásában, előkészítésében.

A Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány folyamatosan részt vesz a magyar nemzetközi fejlesztési szakpolitika és stratégia kialakításában, szakmai együttműködésben a Külügyminisztériummal, az Országgyűlés Külügyi Bizottságával és annak kormánypárti tagjaival. A kormányzati célokkal összhangban a DemNet különösen fontosnak tartja, hogy a globális felelősségvállalás ügyét a szélesebb magyar társadalommal is megismertesse, elfogadtassa és a magyarországi átmeneti tapasztalatokat külföldön bemutassa.

Mindezen okok miatt is az általunk végzett munka semmibe vételének, sértőnek és lealacsonyítónak tartjuk Csepreghy Nándor szavait – nemcsak ránk, hanem a köz érdekében áldozatos munkát végző magyarországi civil szervezetek széles körére nézve is. Ezért határozottan arra kérjük Államtitkár Urat, hogy szólítsa fel helyettesét kijelentése visszavonására!

Ugyanakkor azonban a konstruktív és kölcsönös partnerség szellemében személyes találkozó keretében is örömmel bemutatjuk Államtitkár Úrnak a Norvég Civil Támogatási Alap működésének részleteit, tapasztalatait és eddigi eredményeit, amelyek akár más támogatáskezelő rendszerek és intézmények számára is jól hasznosíthatóak lennének.

Budapest, 2014. május 7.

Üdvözlettel:

Móra Veronika
igazgató, Ökotárs Alapítvány

Nun András
igazgató, Autonómia Alapítvány

Erős Barbara
stratégiai igazgató, Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány

Bata Boglárka
igazgató, Kárpátok Alapítvány-Magyarország



Forrás:
http://norvegcivilalap.hu/hu/node/8231


A bejegyzés trackback címe:

https://doku.blog.hu/api/trackback/id/tr566263885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása