Doku blog

Doku blog

2013.08.23: Bajnai és Mesterházy csörtéje az együttműködésről

2017. augusztus 23. - doku.blog.hu

Ahhoz képest, hogy együtt kívántak indulni a 2014-es választásokon, egész rendesen kitört a veszekedés Bajnai Gordon (Együtt-PM) és Mesterházy Attila (MSZP) között. Bajnai egy olyan javaslattal állt elő, amelyet előre nem egyeztetett "forró dróton" Mesterházyval. Eszerint közvéleménykutatásos előválasztáson kellene dönteni arról, hogy adott választókerületben az MSZP vagy az Együtt-PM jelöltje induljon. Mesterházyt ez így nyilván meglepetésként érte - délutáni ellenjavaslatában már előválasztásokat javasolt, szavazófülkékkel, szavazatszámlálással. Az alábbiakban Bajnaiék javaslatát és Mesterházyék ellen-javaslatát olvashatjuk, négy évvel ezelőttről.
Javaslat az egyéni országgyűlési képviselőjelölt és miniszterelnök-jelölt kérdés megoldására a szövetségkötési tárgyalások keretén belül

Az elmúlt három hónapban folyamatos szövetségkötési tárgyalásokat folytattunk, most pedig közeledik az augusztus végi határidő, amikorra közösen vállaltuk az egyéni országgyűlési képviselőjelölt-állítás előkészítésének lezárását. Mindannyian tudatában vagyunk felelősségünknek: ha nem tudunk megállapodni, akkor nehéz lesz a kormányváltás ígéretével fellépni a 2014 tavaszi választáson - pedig az Orbán-Simicska rezsim nemcsak legyőzendő, de egy erős szövetséggel le is győzhető!

A későbbi kormányprogram alapjairól még júniusban meg tudtunk állapodni. Az egyéni országgyűlési képviselőjelöltekről szóló tárgyalás első három fordulója után azonban világossá vált: lehet ugyan érdemi haladást elérni bizonyos jelöltjeink egyeztetésében, a miniszterelnök-jelöltség kérdésének személyi vonatkozásai azonban akadályozzák, hogy megszülessen az együttműködésre vonatkozó, összetett megállapodás. Tíz nappal ezelőtt a nyilvánosság kizárásával írásban kompromisszumos javaslatot tettünk annak érdekében, hogy előrelépést lehessen elérni az egyéni választókerületi képviselőjelöltek terén. Megállapodásra azonban mindeddig nem jutottunk. Éppen ezért az alábbiakban javaslatot teszünk az egyéni országgyűlési képviselőjelölt-állítás és a miniszterelnökjelölt-állítás kérdésének kölcsönös rendezésére. Álláspontunk szerint az alábbi folyamat segíti a legjobb képviselőjelöltek megtalálását, szavazótáboraink további bővítését és - végső soron - a reménybeli parlamenti választási győzelmet.

Egyharmad, kétharmad

Javasoljuk, hogy az egyéni országgyűlési képviselőjelöltekre vonatkozó egyeztetést zárjuk úgy, hogy - összhangban a tárgyalásokon is felmerültekkel -, megállapodunk a méltányosként elfogadható 35- 71 arányban a 106 egyéni választókerületet illetően. Ez erős kétharmadot biztosít az MSZP-nek, és szűk egyharmadot az Együtt-PM-nek.

A konkrét egyéni választókerületek szintjén pedig törekszünk arra, hogy e fenti arány - a győztes választás során - majdan megszerzett egyéni választókerületek szintjén is érvényesülhessen a jelöltállító szervezeteink között. A legutóbbi egyeztetésen körvonalazódott azon megyék köre, amelyeket érintően lezárhatók az egyeztetések az egyéni választókerületekről. Látjuk azon megyék körét is, amelyekben csak egy-egy választókerület esetében van szükség pontosítására. Úgy ítéljük meg továbbá, hogy a vitásabb megyék még rendezetlen kérdései is megoldhatók az MSZP által korábban megfogalmazott kompromisszumos javaslatokból kiindulva.

Listavezető helyért cserében kompenzáció a listán

Javasoljuk, hogy függően attól, melyik párt adja a miniszterelnök-jelöltet, a másik pártot kompenzáljuk az országos listán! Továbbá javasoljuk, hogy az egyéni jelölti egyeztetések során már elhangzott szűk egyharmad/erős kétharmad arányt tekintsük irányadó alapnak a listás mandátumok elosztása során is. Mondjuk ki azt is, hogy amennyiben a későbbiekben kölcsönösen megállapodunk harmadik szereplők bevonásáról az összefogásba, akkor ezt pro-rata alapon - a jelöltállító szervezeteink között rögzített arányt megtartva - tesszük meg.

Miniszterelnök-jelöltség: döntsenek a választók!

A miniszterelnök-jelölt állítás szempontjából döntő jelentőségűnek tartjuk azt a tényt, hogy a bizonytalanok nagy száma és a széles ellenzéki összefogás szükségessége miatt ne egy-egy pártnak legyen jelöltje, hanem a kormányváltást remélő választóknak közösen. Erős legitimáció és a tábor bővítésének képessége segíti csak a kormányváltás ügyét, ezért ebben a kérdésben döntsenek a választók! Javasoljuk, hogy a miniszterelnök-jelölti kérdését ne a tárgyalódelegációk döntsék el, hanem azok, akiknek az érdekében a szövetségkötési tárgyalásokat elindítottuk: a kormányváltást akaró választópolgárok. Mindennek érdekében egy rövid - legfeljebb kéthetes - személyes kampány után egyeztetett módszertanú, auditált közvélemény-kutatással vonjuk be a demokratikus ellenzéki pártok szavazóit és kormányváltást akaró bizonytalan választókat a miniszterelnök-jelölt személyének eldöntésébe. Kérdezzük meg tőlük, hogy ki legyen az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje? A miniszterelnökjelölt-választó párviadal módszertanát illetően úgy véljük:

- kettő, vagy három, mind a két fél bizalmát egyaránt élvező véleménykutató intézetnek kellene elvégeznie a felmérést,
- ugyanazzal a rövid kérdőívvel,
- átlátható és ellenőrizhető módszertannal.

A mérést megelőző időszakban a választók érdekében élő televíziós vitát is lehetne rendezni miniszterelnök-jelöltjeink között. Pártjainknak vállalniuk kell, hogy a folyamat végén az így kijelölt miniszterelnök-jelöltet terjesztik be javaslatként legfőbb döntéshozó testületük elé. A nemzetközi tapasztalatok szerint egy ilyen nyitott folyamat segíti az ellenzéki mozgalmak választási felkészülését; ráadásul a véleménykutatás, mint megoldás kellően gyors megoldást is biztosítana kizárná azt a veszélyt, hogy a Fidesz ártó szándékkal befolyásolja a folyamatot. Az ősz meghatározó részében így már a közös kampánnyal tudnánk foglalkozni: egymás helyett a rosszul kormányzó Orbán-kabinettel és elsősorban is az ország jövőjével. Megegyezés hiányában: összehangolt indulás az egyéni választókerületekben Amennyiben a miniszterelnök-jelölti kérdés rendezésére vonatkozó javaslatunkat az MSZP nem fogadja el, akkor a választási rendszer által biztosított lehetőséggel élve más együttműködési formát kell választanunk - amely ugyanakkor továbbra is a választóknál hagyja azt a jogot, hogy a miniszterelnökről döntsenek. Ebben az esetben azt javasoljuk tehát, hogy közös listás, közös egyéni képviselő-jelöltes együttműködés helyett összehangoláson, koordináción alapuló választási együttműködésben állapodjunk meg, amely garantálja, hogy az ellenzéki oldal legnagyobb erői nem indulnak el egymás ellen az egyéni választókerületekben, miközben a választók kettőnk pártlistái között választhatnak töredékszavazat vesztés nélkül! Ehhez a közös kormányprogram alapjai már adottak, a miniszterelnök személyéről és a kormány összetételétől pedig a választási eredmények ismeretében, a választópolgárok akarata alapján állapodhatunk meg.

Az általunk javasolt megoldás egyszerű és méltányos - kölcsönös kompromisszumot jelent mindkettőnk részéről a tárgyalások nyitó pozícióihoz képest.

Budapest, 2013. augusztus 23.

Az Együtt 2014 és a Párbeszéd Magyarországért Választási Szövetségének elnöksége

Ez pedig Mesterházy Attila sajtótájékoztatója, amelyben szavazatszámlálással, választókerületekben lebonyolított előválasztást javasolt:



Források:
http://www.egyutt2014.hu/hirek/bajnai_gordon_uzenete_az_ellenzeki_egyuttmukodesrol.html
http://www.egyutt2014.hu/ftp/javaslat_egyuttpm_sajtoanyag_20130823.pdf
http://mszp.hu/video/az_mszp_elovalasztasi_javaslata
https://www.youtube.com/watch?v=erASq7Z8gUA


A bejegyzés trackback címe:

https://doku.blog.hu/api/trackback/id/tr345477416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása