Doku blog

Doku blog

2013.04.20: Gyurcsány levele Erdő Péter bíborosnak

2017. április 20. - doku.blog.hu

Négy évvel ezelőtt írta meg levelét Gyurcsány Ferenc a katolikus egyház hazai főjének. Az Erdő Péternek címzett levél szombaton jelent meg Gyurcsány facebook oldalán és a DKP oldalán. Kedden az egyház azt a tájékoztatást adta a Magyar Nemzetnek, hogy nem kaptak levelet.
dr. Erdő Péter
bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek
őeminenciájának

„Ne nyujtsd ki a te kezedet a gyermekre, és ne bántsd őt” (1Móz 22,12)

Főtisztelendő Érsek Úr, Eminenciás Uram!

Minden jóérzésű embert fölháborítottak és elborzasztottak azok a szexuális jellegű, erőszakosságról, szadizmusról és pedofíliáról szóló botrányok, amelyek az ausztriai, a hollandiai, az írországi vagy az egyesült államokbeli katolikus egyházakat rázták meg. Különösen fájdalmasak azok a nyilvánosságra került törekvések, amelyek az ilyen esetek eltussolására irányultak, ahelyett, hogy Szent Pál tanítását követték volna: „Vessétek ki azért a gonoszt magatok közül” (1Kor 5,13).

A kiszivárgott híresztelések és az óvatos gyanú ellenére valamennyien szeretnénk hinni, hogy a Magyar Katolikus Egyház mentes maradt ezektől a förtelmes bűnöktől. Most, hogy Ferenc pápa őszentsége zéró toleranciát és határozott cselekvést hirdetett a katolikus egyház papjai által elkövetett szexuális visszaélésekkel szemben, és a kiskorúak védelmén, valamint az áldozatok segítésén túl az elkövetők szigorú felelősségre vonására is nagy hangsúlyt helyezett, nyilván a magyarországi katolikus egyház is ki fogja vizsgálni, történtek-e berkein belül az elmúlt évtizedekben szexuális, különösen pedofil jellegű visszaélések. A Demokratikus Koalíció nevében arra kérem Eminenciádat, hasson oda, hogy a vizsgálat megállapításairól a Magyar Katolikus Püspökkari Konferencia számoljon be a nyilvánosságnak, és tegye közzé, mit tettek az esetleges visszaélések felelőseinek számonkérése érdekében.

Eminenciás Uram!

Szeretném, ha kérésünkből Eminenciád nem az egyházak, és főleg nem a katolikus egyház lejáratására irányuló szándékot olvasná ki, hanem ellenkezőleg, azt a törekvést, hogy az egyházak maguk, önszántukból tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy az őket megillető társadalmi elismertséget és megbecsülést visszanyerjék és megszilárdítsák. „Hogy legyetek feddhetetlenek és tiszták, Istennek szeplőtlen gyermekei az elfordult és elvetemedett nemzetség közepette, kik között fényletek, mint csillagok e világon.” (Fil 2,15)

Eminenciád iránti igaz tisztelettel és mély nagyrabecsüléssel

Gyurcsány Ferenc elnök
Demokratikus Koalíció

források:
http://portal.dkp.hu/index.php/2011-12-05-15-42-05/hirek/4432-gyurcsany-ferenc-levele-erdo-peternek-vessek-ki-a-pedofil-papokat
http://mno.hu/belfold/gyurcsany-megint-hazudott-semmifele-levelet-nem-kapott-erdo-peter-1156307

A bejegyzés trackback címe:

https://doku.blog.hu/api/trackback/id/tr835242781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása