Doku blog

Doku blog

2013.03.07: Székházfoglalás a Lendvay utcában

2017. március 07. - doku.blog.hu

2013 március 7-én, azaz ma 4 éve civilek spontán akció keretében "elfoglalták" a Fidesz Lendvay utcai székházát. A délelőtt 10 órakor kezdődött demonstráció inkább zajlott a ház kertjében, mint a házban. Délutánra már a Békemenetes ellentüntetők is megjelentek, kisebb atrocitások is történtek. A Fidesz sajtóközleménye szinte azonnal a Bajnai Gordon fémjelezte Együtt 2014-et nevezte meg a tüntetők hátterében álló szervezetnek, de ezt az E14 azonnal cáfolta. Délután kigyúrt kopaszok hada is megjelent, de az akció végül is nagyjából békében ért véget az esti órákban, amikor a tüntetők az Alkotmánybíróság elé vonultak - a pár tucatnyi tüntetőből kb. 300-400 fős társaság lett addigra. Az ellentüntetők internetes "sztárja" lett a savval fenyegetőző bácsi, akit július végén tartóztatott le a rendőrség. Az aznapi események a március 9-iki tüntetés előzményének voltak tekinthetők. Az alábbiakban az "Első Magyar Egyetemfoglalás" Facebook oldalon megjelent közleményt olvashatjuk.
Valódi alkotmányt Magyarországnak!

A Fidesz-KDNP elnyomó rendszert épít. A rezsim három éves rombolása után ma Magyarországon az alkotmányosság, a jogállamiság és a társadalmi szolidaritás legalapvetőbb követelményei sem érvényesülnek. A kormánnyal szembeni ellenállásunk immár lelkiismereti kérdés. Ezért élünk a polgári engedetlenség eszközével. Kezdeményezésünk erőszakmentes, pártoktól független, és minden demokratikus érzelmű honfitársunk szolidaritására számítunk.

Tiltakozunk a Magyar Köztársaság alkotmányos rendszerének szétverése ellen!

Tiltakozunk az ellen, hogy a Fidesz-KDNP képviselői az Alkotmánybíróság által már alkotmányellenesnek ítélt rendelkezéseket írnak az “Alaptörvénybe”!

Tiltakozunk az egyetemek gazdasági autonómiájának felszámolása, és a hallgatók röghöz kötése ellen!

Tiltakozunk a hajléktalan emberek hatósági üldözése ellen!

Tiltakozunk a gyermektelen, az élettársként élő és az azonos nemű párok család fogalmából való kirekesztése ellen!

Tiltakozunk a szólásszabadság korlátozása ellen!

Tiltakozunk a független igazságszolgáltatás további korlátozása ellen!

Tiltakozunk az egyházak közötti diszkrimináció ellen!

Tiltakozunk a szabad választások korlátozása ellen!

Tiltakozunk az Alkotmánybíróság jogköreinek szűkítése és 22 év alkotmánybírósági döntéseinek érvénytelenítése ellen!

Innen, a Fidesz székházból-ból üzenjük minden honfitársunknak:

Nem legitim kormány az, amely felhatalmazásával visszaélve a hatalom kizárólagos birtoklására törekszik!

Az egyoldalúan megalkotott „Alaptörvény” nem legitim alkotmánya Magyarországnak, mivel nem az alkotmányosság és az emberi jogok védelmét, hanem a Fidesz-KDNP hatalmi érdekeit, a jogfosztást és a diszkriminációt szolgálja!

A Fidesz-KDNP képviselőitől követeljük, hogy vonják vissza az „Alaptörvény Negyedik módosításáról” szóló előterjesztésüket. Magyarország új Alkotmányát széleskörű társadalmi részvétellel kell megalkotni, és népszavazással megerősíteni.

Ki kell állnunk a jogainkért, ki kell állnunk egymásért: szerveződnünk, tüntetnünk, sztrájkolnunk kell.

Éljen a köztársaság!

(forrás: http://www.facebook.com/egyetemfoglalas február 7-iki posztja)



A bejegyzés trackback címe:

https://doku.blog.hu/api/trackback/id/tr445123548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása