Doku blog

Doku blog

2012.11.23: Leminősítettek minket

2016. november 23. - doku.blog.hu

Négy évvel ezelőtt leminősítettek minket - már nem is először. A Standard and Poor’s-nál kerültünk át BB+ kategóriából eggyel lejjebb, BB kategóriába. Az alábbiakban a Portfolio.hu grafikonja, és a Matolcsy György vezette tárca reakciója olvasható:

20121123-Hitelminosites.png

 

Komolytalan minősítés a Standard&Poor's hitelminősítőtől

Ma már nem lehet komolyan venni a hitelminősítőket. Mára gyakorlatilag a világ összes országát leminősítették. Nem maradt már senki, ezért ez a helyzet már csak a hitelminősítőket minősíti. A legnagyobb hitelveszteséget maguk a hitelminősítők könyvelhették el a válság éveiben. A hitelminősítők ezért a múlt részei. A jövő nem róluk, nem a spekulánsokról, hanem az országokról és a termelésről fog szólni. Magyarországot nem a hitelminősítők, hanem azok a befektetők minősítik, akik az elmúlt években működő tőkét hoztak Magyarországra, úgy mint például a Daimler, az Audi, a Knorr-Bremse, az Alcoa vagy a Coca Cola. Közlemény.

A hitelminősítő lépésének komolytanságát mutatja, hogy miközben elismeri a magyar gazdaság teljesítményét, megpróbálja leminősíteni.

A Standard & Poor’s is elismeri, hogy a magyar költségvetés hiánya 2011 óta 3% alatt van és 2012-13-ban is ez alatt marad (ami példa nélküli a magyar költségvetések történelmében).

Azt is elismeri, hogy 2013-ra +0,8 százalékos, ezt követően pedig +1,7 százalékos (egy főre jutó) reál GDP növekedést jelez előre, amiben nem sok válságban lévő euroövezeti ország reménykedhet.

A Standard & Poor’s közleményében azt mondja ki, hogy fenntartható az államadósság, mert csökken.

Az államadósság fenntarthatósága szempontjából a harmadik kulcsfontosságú tényezőről, a folyó fizetési mérleg egyenlegéről is megállapítja, hogy az Magyarországon - a régióban irigylésre méltóan - aktívumot mutat és ez így is fog maradni.

Mindezek után a S&P komolytalanná vált, mert az általa is elismert eredmények ellenére megpróbálja a magyar gazdaságot olyan kategóriába sorolni, ahol nem található olyan ország, amelynek 3% alatt van a költségvetési hiánya, csökkenő pályán van az államadóssága és tartós aktívumot mutat a folyó fizetési mérlege. Mindezek alapján eljött az ideje, hogy a spekulánsok egyik lobby intézménye, a Standard&Poor's önmagát minősítse le.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)

Forrás: http://www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/hirek/komolytalan-minosites-a-standard-poors-hitelminositotol

A bejegyzés trackback címe:

https://doku.blog.hu/api/trackback/id/tr794925854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sőőtnagyonis 2016.11.24. 09:09:47

Ha a lakosság anyagi helyzetét felmérjük, az állam eladósodott a nép felé. Az a pézügyi helyzet ami kialakult nem tartható, csak lakosság további elszegényedésével.
Orbán és Matolcsi a fő gonosz módjára szétverte a társadalom legfőbb jóléti rendszereit.
Igen álságos az a kép amit magukról megfestenek.
A megtévesztés a hazudozás média fölényével akár milyen képet festhetnek magukról, de gazdasági önértékelésük kedvező számok ellenére a csőd irányába billen, mert az is csődközeli állapot, ha az egészségügy az oktatás, vagy jelentős szociális hanyatlás áll szemben a "Kiváló" mérleggel. Ha ezt nem látja meg a vezetés vesztébe rohan.
süti beállítások módosítása