Doku blog

Doku blog

2011.02.27: Orbán a nyugdíjkérdésről

2015. február 27. - doku.blog.hu

4 évvel ezelőtt Orbán Viktor Facebook oldalán válaszolt a korábbi, Facebookon neki feltett kérdésekre. Február 28-án a nyugdíjakról írta az alábbiakat: (Kiemelések tőlem.)
NYUGDÍJ

Sokan azt gondolják, hogy a nyugdíjrendszer átalakítása, a nyugdíjak biztonságba helyezése csupán egy gazdasági probléma, olyan számítási kérdés, amelyet kockás lapon meg lehet oldani. Számomra a nyugdíj ügye sokkal inkább azzal a kérdéssel függ össze, hogy mennyire becsüljük a munkánkat, mennyire becsüljük meg a ledolgozott évek értékét, és miképp oszthatjuk meg a lehető legjobban az időskori ellátás felelősségét az egyén és a közösség között.

Ahogy Magyarországon oly sok más területen, a nyugdíj világában is a feje tetejéről a talpára kell állítani a dolgokat. A nyugdíj ugyanis mindenekelőtt egy járulékfizetéssel megalapozott ellátás. A nyugdíjcélú befizetésekből nem költhetünk másra, és nyugdíjat nem fizethetünk másból, mint a nyugdíjkasszába beérkező pénzből.

A nyugdíjrendszer működtetése az állam feladata, amit nem háríthat át az üzleti szférára. Az ilyen kísérletek az elmúlt bő évtizedben kudarcot vallottak – nem csak nálunk, hanem a világ minden részén.

A nálunk szerencsésebb országok, így a nyugati világ túlnyomó többsége megúszta kísérletezgetés nélkül, náluk sohasem akarta az állam privatizálni a nyugdíjrendszert.

Mi egy rossz döntés következtében rátévedtünk a bizonytalan útra, nyugdíj-megtakarításaink zsetonok lettek a kockázatos pénzügyi spekulációk rulettasztalán. A rendszer fenntartói dugig tömték költségek címén a zsebeiket a járulékbefizetők pénzéből – a nyugdíjrendszerünk viszont az összeomlás szélére került.

Ezt a veszélyt sikerült széleskörű összefogással elhárítanunk. Véget vetettünk a felelőtlen kísérletnek, de a biztonságos nyugdíjrendszer kialakításához még sok teendőnk van.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://doku.blog.hu/api/trackback/id/tr712698395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása