Doku blog

Doku blog

2010.10.15: Beszédek a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén

2014. október 15. - doku.blog.hu

2010 őszén az önkormányzati választások nagy változást hoztak: Demszky Gábor két évtizedes korszaka ért véget a Fidesz támogatását élvező Tarlós István megválasztásával. (Kiemelések tőlem.)
(Források: OV, TI)

Orbán Viktor beszéde:

Köszöntöm Önöket, Hölgyeim és Uraim!

Mindenekelőtt szeretnék gratulálni a budapestieknek ahhoz, hogy határozottan és egységesen a változás mellett döntöttek. Gratulálok Budapest újonnan megválasztott képviselőinek, kormánypártiaknak és ellenzékieknek egyaránt. Vissza nem térő lehetőség előtt állnak, nagy fába vágták a fejszéjüket, súlyos felelősséget vettek a nyakukba. Ez különösen igaz a most megválasztott főpolgármesterünkre. Sikeréhez szívből gratulálok! Egy tollforgató mester azt tanácsolta azoknak, akik nagy vállalkozásokba kezdenek, hogyha hajót akarsz építeni, ne azért hívd össze az embereket, hogy fát vágjanak, szerszámot készítsenek, feladatokat hajtsanak végre, hanem azért hívd őket össze, hogy elültesd bennük a távoli végtelen iránti vágyakozást.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Úgy látszik, a budapestiekben a változás iránti vágy olyan mélyen gyökeret vert, hogy október harmadikán határozott cselekvésben tudott testet ölteni. Az emberek világos döntést hoztak. Budapesten változásra van szükség. Új korszaknak kell kezdődnie Budapest történetében. Az egész ország nagy várakozással tekint ma Budapestre. A fővárostól az emberek mindig azt várják - mit is várhatnának mást, mint -, hogy iránytű legyen. Budapest azonban az elmúlt húsz évben nem tudott irányt mutatni, talán azért, mert időnként még azt sem tudta pontosan, kicsoda is valójában. Világváros? Közép-Európa egyik központja? Valahogy a legtermészetesebb válasz sikkadt el, tudniillik Budapest egész egyszerűen a magyar nemzet fővárosa. A magyar nemzet fővárosa, és mint ilyen, a Kárpát-medence természetes központja, hovatovább a magyarok büszkesége. Nemcsak abban zavarodott össze azonban a főváros, hogy kicsoda, de abban is, hogy mit akar. Ma azonban úgy tűnik, Magyarország és Budapest is tudja mi az, amit igazán akar. Az ország ma azt várja a fővárostól és azt várja a főváros új vezetésétől, hogy álljon a változtatás élére, járjon élen a múlt hibáinak fölszámolásában, a felelősség kivizsgálásában, a felelősök számonkérésében, és járjon élen új, közérdekre és együttműködésre alapuló rendszer építésében. Az új városvezetéstől azt várja az ország, hogy mutassa meg egyszer s mindenkorra vége annak, ami eddig volt. Vége annak, hogy Budapest a botrányok városa, ahol a legsúlyosabb visszaélések történnek. A züllésbe fordult hanyatlás korszakát le kell zárni, a felelősöket meg kell nevezni, és el kell számoltatni. Ha következmények nélkül marad mindaz, ami itt az elmúlt években történt, a budapestiek méltán azt fogják gondolni, hogy ugyanaz megy tovább. Tehát Önöknek, politikusoknak bizonyítaniuk kell itt, mint ahogy nekünk is bizonyítanunk kell hétről-hétre az Országházban.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A magyarok büszkék akarnak lenni a fővárosukra. Budapest új vezetésétől nemcsak azt várják, hogy a főváros megváltozzon, hanem azt is, hogy a változás élére álljon. Menjen elől, és mutasson példát. Tudjuk, hogy ez nagy és komoly munka lesz, mert hatalmas káoszban kell rendet tennünk. Én arra buzdítom Önöket, a főváros új vezetését, hogy késedelem nélkül lásson hozzá. Önök arra kaptak felhatalmazást, hogy bátran változtassanak, határozottan és minél gyorsabban. A nemzeti ügyek kormánya támogatni fogja Önöket, támogatni fogja Budapestet abban, hogy a változtatás éllovasa legyen. A magyar kormány nevében mondhatom, ránk számíthatnak.

Hajrá Magyarország, hajrá Budapest!



Tarlós István beszéde:

Tisztelt Miniszterelnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Kedves Képviselőtársaim! Kedves megjelent Vendégek! Mindenekelőtt szeretném megköszönni a bizalmat erről a helyről is azoknak, akik ránk szavaztak és rám szavaztak. Szeretném megköszönni a bizalmat az engem támogató pártoknak, a miniszterelnök úrnak a hosszú éveken át tartó támogatást. Remélem, nem fogják megbánni.

Köszöntöm azokat a képviselőket, és gratulálok nekik, akik itt ülnek az új Közgyűlésben, akár az én gondolkodói körömből kerülnek ki, akár az ellenzék padsoraiban ülnek. Velünk az előző városvezetés nem volt barátságos, mint ellenzékkel. Most is szeretném biztosítani az ellenzéket, hogy mi igenis emberszámba, politikusszámba fogjuk venni őket, elhisszük nekik, hogy ők is a városért akarnak dolgozni és tenni, és nem fogjuk őket olyan mértékben kiszorítani a város vezetéséből, mint ahogy azt velünk megtették az előző négy évben.

Végre fogjuk hajtani a programunkat. Ez a program több mint egy éve ismeretes, éppen Orbán Viktor miniszterelnök úrral együtt mutattuk be 2009 októberében. Ennek a programnak a fő hívó szavai mindjárt a címben, a fedlapon olvashatók. Valóban komolyan gondoljuk a rendet, komolyan gondoljuk az esélyt, a szolidaritást - és mondom ezt nagyon biztatólag a Hivatalnak. Számomra rendkívül fontos a Főpolgármesteri Hivatal. Ennek a Hivatalnak el szabad köszönnie attól a szorongástól, ami a mindennapos politikai elvárásnak való megfelelés kényszerét jelentette. Szakmai irányba fog eltolódni a Hivatal tevékenysége. Ebben a Hivatalban kell az előkészítő munkát végezni, és nem politikai, hanem szakmai alapon.

A saját értékrendünket érvényesíteni kívánjuk, úgy, hogy az ellenzéket is meghallgatjuk, úgy, hogy az ellenzék szempontjait is figyelembe vesszük. Régen hiszek benne, hogy annyit tudunk a saját értékrendünkből megvalósítani, amennyire komolyan vesszük mások akaratát és érzelmeit is. Nyilván lesznek ütközőpontok, nyilván lesznek olyan szavazások, ahol belső meggyőződésből és mindazok érdekében, akik belénk helyezték a bizalmukat, nekünk úgy kell majd szavaznunk, és úgy is fogunk szavazni, hogy az esetleg az ellenzékkel nem egyezik meg. Mégis lesznek közös pontok, kell, hogy legyenek közös pontok. A városvezetés, a városirányítás praktikus feladat, pragmatikus feladat, itt a politikai szempontok kevésbé dominálnak, mint a parlamentben. Õszintén remélem, hogy ellenzéki képviselőtársaim ezt ugyanígy fogják gondolni.

Kívánok nagyon jó munkát az új, padsorokba beült képviselőknek. Biztatásképp is kívánok nagyon jó munkát a Hivatal dolgozóinak. Nem állíthatom azt, hogy a Hivatalban minden vezető poszton változatlan marad a helyzet, nem állítom azt, hogy mindannyian dolgozni tudnak ebben a felduzzasztott Hivatalban, akik eddig itt dolgoztak, de mindazoknak, akik becsületesen és jól végezték a munkájukat - és ezt mi ma már tudjuk -, azoknak nincs félnivalójuk.

Befejezésképp még két mondatot szeretnék szólni a város gazdasági, pénzügyi helyzetéről. Amikor az előző főpolgármestertől, dr. Demszky Gábortól átvettem azokat a hivatalos papírokat, amelyeket átvettem - de nem azok tartalmát -, azt hiszem, mindenki észrevehette, hogy emberi körülmények között, udvariasan és kulturáltan történt meg ez az átadás-átvétel. Hozzátettem azonban akkor is, hogy a papírok tartalmát csak részlegesen ismerjük, és hozzátettem azt is, hogy a város pénzügyi, gazdasági helyzete nagyon aggasztó, az erről szóló kommunikációk eufemisztikusak voltak hosszú időn keresztül. Megindult az a munka, amely a város pénzügyi helyzetét eredményében hivatott tükrözni.

Az első információk már rendelkezésre állnak, és ezek rendkívül aggasztóak. Az a helyzet, hogy egyáltalán nem biztos a város finanszírozhatósága a 2011. naptári évben. Óriási a pénzhiány. Tegnap kaptam meg a BKV vezérigazgatójának a jelentését, a BKV külső és belső adósságállománya együtt mára eléri a 800 milliárd forintot. Ez a helyzet majdnem kezelhetetlen. Ezért kell az Állami Számvevőszéket megkérnem, hogy vizsgálja meg, és állapítsa meg a város finanszírozhatóságát. A miniszterelnök úrral le fogjuk folytatni a megbeszéléseket és a tárgyalásokat erről, és nagyon gyors változásokra van kilátás. Az origót meg fogjuk határozni, erről az origóról kell elindulnunk, a sajtó és a média tisztelt képviselőitől is azt kérem, hogy ezt az origót vegyék figyelembe. Lehet, hogy egy-két radikális, gyors intézkedésre szükség lesz, ezeket szívfájdalom nélkül, emberi módon, de határozottan meg fogjuk tenni.

Más szellemiséget fog a város és a városvezetés sugallni, mint az idáig történt. Ez nem azt jelenti, hogy bármilyen kulturális vagy egyéb törekvést mi megnyirbálnánk vagy háttérbe szorítanánk, hanem jelent egy őszinteséget, azt, hogy a kommunikáció nem fogja naponta felülírni a valóságot, azt, hogy a kultúra palettáját kiszélesítjük, mert vannak hiányzó elemek. Kérem, hogy erre készüljenek fel, és készüljenek fel arra, hogy egy együttműködő, határozott, gyors munkára szántuk el magunkat, amihez kérem az ellenzék segítségét és támogatását is. Mindehhez jó munkát kívánok.

Megköszönöm a miniszterelnök úrnak, hogy megtisztelte a mi alakuló közgyűlésünket. Köszönöm, még egyszer a választók bizalmát. Azok főpolgármestere is leszek, ígérem, akik nem rám adták le a szavazatukat. És még egyszer kívánom azt, hogy ebben a teremben..., bár nem is ebben a teremben, mert a közgyűléseket az ünnepi közgyűlések kivételével át fogjuk vinni a Városházára, semmi értelme ennek a rohangálásnak, hogy beüljünk ezekbe a gyönyörű templomi padokba, amelyekben nem lehet dolgozni, de mindenesetre ahol a közgyűléseket fogjuk tartani, ott egy békés, ha lehet, barátságos hangulatot és nagyon jó munkát kívánok.

Köszönöm a figyelmüket.

A bejegyzés trackback címe:

https://doku.blog.hu/api/trackback/id/tr542539003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása